Wat is het?

In bepaalde gebieden in de gemeente moet u betalen om te parkeren. Als u in zo'n gebied woont, kunt u een parkeervergunning aanvragen bij de gemeente. Met een parkeervergunning kunt u meestal overal in het gebied waar u woont parkeren. Raadpleeg bij downloads de Stratenlijst.

Nieuw systeem

Vanaf 11 oktober 2022 gaat de gemeente Valkenswaard over op een digitaal aanvraag- en uitgiftesysteem voor parkeervergunningen. Meer informatie volgt uiteraard later via de website, Lees meer informatie over deze wijziging in dit artikel

Bewoners

Het aanvragen en verlengen van een parkeervergunning kan voor bewoners digitaal. U betaalt online met iDeal en u krijgt de parkeervergunning per post toegestuurd. Het is ook mogelijk een parkeervergunning aan de receptie in het gemeentehuis aan te vragen. De vergunning wordt na betaling direct aan u uitgereikt.

Belangrijk

 • Check voor u een aanvraag parkeervergunning indient waar uw locatie zicht bevindt: in of buiten het centrum. U kunt onderaan deze pagina de stratenlijst voor het juiste tarief raadplegen.
 • Het muteren van het kenteken op een bestaande parkeervergunning is digitaal niet mogelijk. Hiervoor moet u namelijk uw huidige parkeervergunning inleveren bij de receptie.
 • De Algemene Plaatselijke Verordening(externe link) (APV) is van toepassing voor een voertuig met een parkeervergunning.
 • Woont u in het centrum? Check onderaan de pagina eerst het juiste tarief met de stratenlijst.

DigiD linkAanvragen en verlengen 1e vergunning centrum

DigiD linkAanvragen en verlengen extra vergunning centrum

 • Woont u buiten het centrum? Check onderaan de pagina eerst het juiste tarief met de stratenlijst.

DigiD linkAanvragen en verlengen vergunning buiten centrum

Voorwaarden

U kunt de parkeervergunning bewoners aanvragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent eigenaar van het voertuig óf gebruiker van een leaseauto.
 • U woont in een vergunninghoudersgebied.
 • U staat ingeschreven als inwoner van de gemeente op een adres in het vergunninghoudersgebied.
 • Het voertuig waar u een vergunning voor aanvraagt mag niet langer zijn dan 6 meter of hoger dan 2,40 meter.
 • Het voertuig waar u een vergunning voor aanvraagt mag geen camper, kampeerauto of kampeerwagen zijn.

Wat heb ik nodig?

 • Uw legitimatiebewijs. Bent u nog niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente, maar u gaat wel in de gemeente wonen, dan moet u eerst uw verhuisaangifte doorgeven. Bent u verhuisd? Dan duurt het ongeveer 3 werkdagen voordat u een vergunning kunt aanvragen. Als uw verhuisaangifte is verwerkt en u de inschrijf bevestigingsbrief heeft ontvangen kunt u een parkeervergunning aanvragen.
 • Het kenteken van uw auto. Staat het voertuig niet op uw naam, bijvoorbeeld als het gaat om:
  • een leaseauto: u neemt de leaseverklaring mee waarop staat dat u de rechtmatige bestuurder bent;
  • een andere bedrijfsauto: de eigenaar van het voertuig stelt een verklaring op dat u de rechtmatige bestuurder bent van het voertuig. Deze verklaring, inclusief kopie legitimatiebewijs van de eigenaar, neemt u mee naar de gemeente;
  • bij wijziging van het kenteken moet u dit aan ons doorgeven. U bent verplicht de oude vergunning in te leveren. Bent u in het bezit van een buitenlands kenteken dan moet u het kentekenbewijs overleggen. Machtigt u iemand? Dan neemt de gemachtigde de schriftelijke machtiging met handtekening mee, een kopie van uw geldige legitimatiebewijs en zijn of haar eigen geldige legitimatiebewijs.

Dagkaart voor bezoekers bewoners

Bewoners, die wonen in een betaald parkeergebied of vergunninghoudersgebied in het centrum of 'buiten centrumgebied' (belanghebbendengebied), kunnen een dagkaart voor bezoekers aanvragen. Bezoekers mogen parkeren op vergunninghoudersplekken en betaalde parkeerplaatsen. De kaart is geldig voor 1 dag en verkrijgbaar bij de balie van het gemeentehuis. U koopt deze dagkaarten per 10 stuks. Neem uw legitimatiebewijs mee en u betaalt direct. 

Dagkaart charitatieve instelling

Een charitatieve instelling kan een dagkaart voor bezoekers kopen. De kaarten zijn 1 dag geldig, verkrijgbaar bij de balie en per 10 stuks te koop. U neemt een machtiging van uw instelling en een geldig legitimatiebewijs mee. U betaalt direct.

Parkeervergunning bedrijven

Onderstaande bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een parkeervergunning:

 • klus-, installatie- of schildersbedrijf
 • een bedrijf dat producten bezorgt die aan bederf onderhevig zijn
 • door burgemeester en wethouders aangewezen bedrijven die ambulante diensten verlenen.

Het aanvragen van parkeervergunning voor bedrijven kan niet online. Download onderaan deze pagina het juiste formulier, vul dit in en stuur dit inclusief de gevraagde bijlagen op naar Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard of mail het naar gemeente@valkenswaard.nl.

U kunt ook een parkeervergunning voor bedrijven aanvragen bij de receptie. U dient het benodigde aanvraagformulier inclusief bijlages in te vullen en te ondertekenen. Deze formulieren neemt u mee naar het gemeentehuis. De vergunning wordt na betaling direct aan u uitgereikt.

Overige bedrijfsvergunningen

Slechts een beperkte aantal bedrijven kan een parkeervergunning aanvragen. Het gaat hier specifiek om de bedrijven die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van het verrichten van arbeid op locatie en hun voertuig daarbij nodig hebben zoals een klus-, installatie- of schildersbedrijf. Dit soort bedrijven kunnen kiezen uit een vergunning die geldig is in het centrum, een vergunning die geldig is buiten het centrum en een vergunning die geldig is in heel Valkenswaard.

Verder is er voor bedrijven die producten bezorgen die aan bederf onderhevig zijn, zoals bloembezorging of bezorging van vers bereide etenswaren de mogelijkheid een zogenaamde 'parkeervergunning bezorgdiensten' aan te vragen. Download onderaan de pagina het formulier.

Tenslotte kan de eigenaar of houder van een motorvoertuig die werkzaam is bij een, door het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard aangewezen, bedrijf of instelling een zogenaamde 'ambulante parkeervergunning' aanvragen. Download onderaan de pagina het formulier.

Wat neemt u mee?

 • Het ingevulde en door de directeur/bedrijfsleider ondertekende formulier.
 • Een kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (bij de eerste aanvraag).
 • Een kopie legitimatiebewijs van directeur/bedrijfsleider en eventueel de gemachtigde.

Mantelzorgparkeervergunning

Aanvullende informatie

Op www.overheid.nl(externe link) vindt u de parkeerverordening(externe link) en de parkeerbelastingverordening(externe link) Valkenswaard.

Een parkeervergunning is iets anders dan een parkeerontheffing. Met een parkeerontheffing kunt u meestal tijdelijk parkeren op een plek waar dit normaal gesproken niet mag.

Kosten

2022

VergunningsoortTariefCentrumTarief buitenCentrumAlgemeentariefGeldigheidsduur
1e bewonersvergunning€85,00€45,00 2 jaar
2e bewonersvergunning€110,00€45,00 2 jaar
     
1e bedrijfsvergunning *€110,00€55,00 1 jaar
2e bedrijfsvergunning *€220,00€110,00 1 jaar
     
1e algemene bedrijfsvergunning *  €220,001 jaar
2e algemene bedrijfsvergunning *  €440,001 jaar
     
1e bedrijfsvergunning voor bezorgdiensten **  €220,001 jaar
2e bedrijfsvergunning voor bezorgdiensten **  €440,001 jaar
     
Mantelzorgvergunning(met overlegging van eenindicatiestelling)  gratismaximaal 2 jaar
     
Ambulante parkeervergunning(aangewezen zorgverlener bij B&W-besluit)  €55,001 jaar
     
Omwisseling parkeervergunning bij wijziging vanhet kentekennummer  €5,50 
     
Dagkaart bewoners(verkoop per vel à 10 stuks en max. 150 per adres per jaar)€1,10€0,20 per stuk
Dagkaart charitatieve instelling(verkoop per vel à 10 stuks en max. 50 per instelling per jaar)€1,10€0,55 per stuk

* Specifiek voor ondernemingen die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van het verrichten van arbeid op locatie en hun voertuig bij nodig hebben zoals bijvoorbeeld een klus-, installatie- of schildersbedrijf. Het bedrijf kan (geen eis) gevestigd zijn in een betaald parkeren en/of vergunninghoudergebied.

* * Het bedrijf is gevestigd in een betaald parkeren en/of vergunninghoudergebied. Het bedrijf bezorgt (aantoonbaar op middels vermelding hiervan op het KvK) producten die aan bederf onderhevig zijn zoals bloembezorging of bezorgdienst van vers bereide etenswaren.