Om je relatie officieel te maken kun je trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Je kunt ook een samenlevingscontract laten opstellen. Ben je er nog niet uit welke vorm het beste bij je past? Kijk dan op de site van Rijksoverheid.

Je doet de melding in de gemeente waar je wilt trouwen. Wonen jullie in het buitenland en is één van jullie Nederlander dan moet de melding bij de gemeente Den Haag worden gedaan. Wonen jullie in het buitenland en hebben jullie beiden niet de Nederlandse nationaliteit, dan is trouwen of registratie partnerschap in Nederland niet mogelijk.

Wij wensen jullie veel succes met de voorbereiding en alvast een prachtige dag.

Melding van het huwelijk of een geregistreerd partnerschap

Officieel meldt u een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tenminste 2 weken en maximaal 1 jaar vóór de huwelijksdatum. De planning van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met een uitgebreide ceremonie (optie 1) vergt meer tijd. Daarom vragen wij u in dat geval de melding minimaal 8 weken voor de huwelijksdatum te doen. 

Wilt u een kosteloze ceremonie? Inwoners waarvan minimaal één van beiden in Valkenswaard woont, hebben voorrang. Voor inwoners van buiten de gemeente bestaat een wachttijd van minimaal één jaar. 

U kunt online melding doen van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap door beiden in te loggen met uw DigiD. De betaling, die bij de aangifte noodzakelijk is, wordt direct gedaan via iDeal. 

Zorg dat de volgende documenten beschikbaar zijn om te uploaden:

  • kopieën van uw legitimatiebewijzen
  • kopieën legitimatiebewijzen getuigen
  • bij trouwen op locatie: ingevulde toestemmingsformulier van de eigenaar van de locatie.

Direct uw huwelijk of geregistreerd partnerschap melden


Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Dit kunt u in elke gemeente regelen.

Belangrijk om te weten

  • Woont u geen van beiden in Nederland? En heeft wel minstens één van u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u voor de omzetting terecht bij de gemeente Den Haag, Dienst Landelijke Taken. Klik hier om naar de website van gemeente Den Haag te gaan.
  • Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wilt u de omzetting gaan gebruiken in een ander land dan Nederland? Informeer dan eerst of dit zonder problemen kan. U kunt hiervoor terecht bij de ambassade van dat land.
  • Bij de omzetting heeft u geen getuigen nodig.
  • Het is niet mogelijk om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap.

Direct uw omzetting reserveren