Informatie over de verschillende soorten huwelijk / partnerschap.

optie 1: huwelijk/partnerschap/omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk met ceremonie

Huwelijk/ partnerschap/ omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk met ceremonie vindt plaats in het Weerderhuys en duurt maximaal 45 minuten. Een huwelijk op locatie duurt maximaal 60 minuten.

Waar kunnen we trouwen of ons partnerschap aangaan?

Naast het Weerderhuys kun je voor iedere locatie een verzoek indienen om er te mogen trouwen of een partnerschap te laten registreren. De locatie moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet hiervoor het invullen en ons dit ruim op tijd toesturen (minimaal 6 weken voor de geplande huwelijksdatum). Vóór de huwelijksvoltrekking wordt de locatie getoetst aan de gestelde voorwaarden. Dit gebeurt pas nadat de gemeente de melding huwelijk/geregistreerd partnerschap heeft ontvangen.

Wat zijn de kosten en op welke tijdstippen is deze ceremonie mogelijk?

Onderstaand een overzicht van de kosten en tijdstippen voor het sluiten van een huwelijk, geregistreerd partnerschap en omzetting partnerschapsregistratie in een huwelijk.

2023

Kosten bijeenkomst met ceremonie   
Weerderhuys: maandag t/m vrijdag 10.00 t/m 16.00 uur€ 408,55Op locatie: Maandag t/m vrijdag 10.00 t-m 17.00 uur€ 662,30
Zaterdag 10.00 t/m 15.00 uur€ 662,30Zaterdag 10.00 t-m 17.00 uur€ 918,60
Zon- en feestdagen: niet mogelijk Niet mogelijk 
Kosten trouwboekje€ 30,45  

Doet u de melding van uw voorgenomen huwelijk/registratie partnerschap aan de balie (na afspraak) houd er dan rekening mee dat ook dan de kosten meteen moeten worden voldaan en de stukken compleet moeten zijn.

Mochten jullie om welke reden dan ook jullie huwelijk/partnerschap binnen 4 weken vóór de geplande datum annuleren, dan brengt de gemeente daarvoor € 50,00 in rekening.

Hoeveel getuigen mogen we hebben?

Jullie hebben samen minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. Eventueel kunnen wij jullie tegen vergoeding getuigen aanbieden vanuit de gemeente. Bij een omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zijn geen getuigen voorgeschreven.

Wie sluit ons huwelijk/partnerschap?

Jullie huwelijk/partnerschap wordt gesloten door een Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs). Op onze website stellen zij zich voor. Vier weken voor de ceremonie neemt de Babs contact met jullie op om een afspraak te maken. Jullie kunnen dan kennismaken met elkaar en de ceremonie en eventuele wensen bespreken. Jullie kunnen ook iemand anders het huwelijk/partnerschap laten sluiten. Deze (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand moet deze functie nog actief uitoefenen in een andere gemeente. We benoemen deze persoon dan voor één dag. Te overleggen stukken:

 • een schriftelijk verzoek van jullie;
 • een kopie van een geldig identiteitsbewijs;
 • een kopie van de beëdiging door de rechtbank en
 • een kopie van de aanwijzing bij de gemeente waar hij/zij als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand werkt.

Optie 2: huwelijk/partnerschap zonder ceremonie

Een huwelijk/partnerschap zonder ceremonie is een korte (bijeenkomst duurt maximaal 20 minuten) en is een minder kostbare mogelijkheid om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit houdt in dat er geen ruimte is voor speciale wensen, zoals een persoonlijke toespraak, of het uitspreken van een voorkeur voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Er is wel gelegenheid voor het wisselen van de ringen en opgave van muziekkeuze door middel van USB of verbinding met uw eigen telefoon. (zie aanvullende informatie onder trouwlocaties)

Waar kunnen we zonder ceremonie trouwen of ons partnerschap aangaan?

Het huwelijk/partnerschap zonder ceremonie vindt plaats in het Weerderhuys.

Wat zijn de kosten en op welke tijdstippen kunnen we trouwen/partnerschap aangaan?

Onderstaand een overzicht van de kosten en tijdstippen voor het sluiten van een huwelijk, geregistreerd partnerschap en omzetting partnerschapsregistratie in een huwelijk.

2023

Kosten zonder ceremonie  
DagenTijdenKosten
Ma t/m do10.00 t/m 16.00 uur€ 175,00
Kosten trouwboekje € 30,45

Doet u de melding van uw voorgenomen huwelijk/registratie partnerschap aan de balie (na afspraak) houd er dan rekening mee dat ook dan de kosten meteen moeten worden voldaan en de stukken compleet moeten zijn.

Mochten jullie om welke reden dan ook jullie huwelijk/partnerschap binnen 4 weken vóór de geplande datum annuleren, dan brengt de gemeente daarvoor € 50,-- in rekening.

Hoeveel getuigen mogen we hebben?

Jullie hebben samen minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. Eventueel kunnen wij jullie tegen vergoeding getuigen aanbieden vanuit de gemeente. Bij een omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zijn geen getuigen voorgeschreven

Wie sluit ons huwelijk/partnerschap?

Jullie huwelijk/partnerschap wordt gesloten door een van onze Buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand (B)abs).

Optie 3: kosteloze ceremonie

Van oudsher is het gratis huwelijk/partnerschap bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Elke gemeente is verplicht om twee maal per week de gelegenheid te bieden om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Het is een zakelijke aangelegenheid, dus hiervoor geldt een aantal specifieke bepalingen:

 • Inwoners waarvan minimaal één van beiden in Valkenswaard woont, hebben voorrang. Is dit op u van toepassing dan kunt u direct digitaal uw huwelijk of geregistreerd partnerschap melden.
 • Voor inwoners van buiten de gemeente bestaat een wachttijd van minimaal één jaar. Deze inwoners vragen wij om telefonisch contact op te nemen met de gemeente via (040) 208 34 44 om een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap te reserveren.
 • Een gratis huwelijk/partnerschap vindt plaats in één van de (spreek)kamers van het gemeentehuis.
 • Een gratis huwelijk/partnerschap duurt maximaal 10 minuten.
 • Naast het bruidspaar zijn alleen 2 getuigen toegestaan. Eventueel biedt de gemeente getuigen aan vanuit de gemeente tegen extra kosten.
 • Er is geen ruimte voor speciale wensen, zoals een persoonlijke toespraak, het uitspreken van een voorkeur voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en het wisselen van ringen. Ook is het tijdens de bijeenkomst niet toegestaan om foto’s te maken.
 • Mochten jullie om welke reden dan ook jullie huwelijk/partnerschap binnen 4 weken vóór de geplande datum annuleren, dan brengt de gemeente daarvoor € 50,00 in rekening.

Wat zijn de kosten en op welke tijdstippen kunnen we gratis trouwen/partnerschap aangaan?

Kosteloos huwelijk  
Dinsdag09.00 en 09.15 uurKosteloos
Kosten trouwboekje € 30,45
Kosten getuigen van de gemeente € 38,05 per getuige

Wat moet ik doen?

Officieel meldt u een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tenminste 2 weken en maximaal 1 jaar voor de huwelijksdatum. 

Om dit direct door te geven gaat u naar:

Huwelijk en partnerschap