Heb je een mooi idee voor Valkenswaard of jouw buurt of straat? En wil je daar ondersteuning bij? De wijkcoördinatoren helpen je graag verder. 

Hoe werkt het?

Stel je wil met buurtgenoten een activiteit organiseren, of de straat groener maken. Of je hebt een idee voor een culturele plek in de wijk. Maar hoe pak je dit aan? En hoe betrek je de buurt, belangenorganisaties en mogelijke partners? De wijkcoördinatoren kunnen meedenken en advies geven. Kijk hier welke coördinator er voor jouw wijk of gebied is
 

Wat kan de gemeente bieden?

We helpen graag met handvatten, een passend netwerk en denken mee over financiering voor initiatieven waarmee je bijvoorbeeld:

 • zorgt dat inwoners elkaar vaker ontmoeten;
 • inwoners helpt om langer voor zichzelf of elkaar te blijven zorgen;
 • zorgt dat meer inwoners kunnen meedoen in onze samenleving;
 • een bijdrage levert aan de leefbaarheid en (groene) leefomgeving in Valkenswaard.
  Kijk ook bij Subsidie voor geveltuintjes. Andere mogelijkheden voor een groenere buurt vind je op Cultuurfonds.nl(externe link).

Wat moet ik doen?

Stuur een mail naar wijken@valkenswaard.nl en we nemen binnen 3 tot 5 dagen contact met je op. Beschrijf in je bericht kort je plan. Denk onder meer aan het doel, de doelgroep(en), wat je al hebt geregeld en wat je nog nodig hebt. Heb je een schets of foto’s, sluit deze dan bij.

Participatie in Valkenswaard

Inwoners, ondernemers en gemeente werken al jarenlang samen aan de ontwikkeling van Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft. Die samenwerking noemen we participatie. Van lokale buurtinitiatieven tot het opstellen van een toekomstplan, van vergroening van straten tot natuurontwikkeling rond beken. Al die initiatieven hebben al veel moois opgeleverd. In Dommelen bijvoorbeeld is de omgeving van het winkelcentrum met winkeliers en bewoners opgeknapt. En dankzij enthousiaste bewoners zijn meerdere hondenspeelweiden gerealiseerd en speeltuinen opgeknapt. Het idee is dat we met participatie samen iets voor het dorp doen. Want samen kom je verder dan alleen.

Participatiewijzer

De gemeente heeft een participatiewijzer gemaakt, die initiatiefnemers en deelnemers kan helpen. We hebben de volgende uitgangspunten voor goede participatie:

 • Betrek zoveel mogelijk partijen, die input leveren voor een beter product 
 • Heb oog voor het algemeen belang, niet iedereen kan zijn zin krijgen 
 • Leg spelregels, rollen en verantwoordelijkheden vooraf helder vast
 • Benoem kaders en wat er minimaal nodig is voor het gewenste resultaat
 • Verstrek tijdig informatie en koppel altijd iets terug aan deelnemers
 • Iedereen mag meedoen: participatie is vrijwillig, maar niet vrijblijvend 

Bekijk ook het stappenplan in de handreiking Participatie.
 

Of ben je op zoek naar: