Houd Valkenswaard schoon en verdien geld voor je vereniging

UPDATE:
Per 12 januari kunnen niet alleen sportclubs maar álle Valkenswaardse verenigingen zich aanmelden voor deze actie!

Zwerfvuil is een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Bovendien is het schadelijk voor natuur, mens en dier. Ook de gemeente Valkenswaard heeft schoon genoeg van zwerfvuil. Plastic flesjes, blikjes en andere verpakkingen horen niet thuis in berm of bos maar in de afvalbak.

Met de Zakkenvullers opruimcampagne gaan de gemeente Valkenswaard en Valkenswaardse verenigingen samen de strijd aan tegen zwerfafval. Het doel is om Valkenswaard en de omringende natuur vrij van zwerfvuil te maken en te houden.

‘Schoon lijk heel gewoon maar is lang niet altijd vanzelfsprekend. Door zelf het goede voorbeeld te geven stimuleren we anderen om bij te dragen aan een schoon Valkenswaard’, aldus wethouder Theo Geldens.

Hoe werkt het?

We nodigen alle Valkenswaardse verenigingen uit om hun leden te mobiliseren en samen zwerfval te gaan verzamelen. Per volle afvalzak keert de gemeente Valkenswaard een bedrag van € 2,50 uit aan de vereniging. Volle zakken kunnen worden ingeleverd bij kringloopwinkel & werkplaats Verderest(externe link) in Valkenswaard.

Verenigingen kunnen zich aanmelden via onderstaand formulier. Ze ontvangen dan inzamelsets waar ze mee aan de slag kunnen. In zo’n pakket zit een rol afvalzakken, een afvalzakhouder, een grijper, handschoenen en een veiligheidshesje. Deelnemende clubs ontvangen ook promotiemateriaal, zoals posters en flyers, om hun leden op te roepen mee te doen.

Caroline Kerckhoffs van tennisvereniging LTV Dommelen doet ook mee met de opruimactie, samen met haar dochters Fiene (11) en Janne (8). ‘De meiden en ik gaan regelmatig met onze grijpers op pad om zwerfafval te verzamelen. Ik vind het belangrijk om mijn dochters te leren dat je geen troep in de natuur gooit. Er ligt zoveel rommel overal. Samen met andere leden van de club hebben we al een stuk of 30 volle zakken ingeleverd en de natuur weer een stukje mooier gemaakt. Maar het zou natuurlijk beter zijn als de mensen hun rommel gewoon netjes opruimen.’

Aanmeldformulier campagne zakkenvullers

Spelregels

  • Aan de Zakkenvullers opruimcampagne kunnen alle verenigingen meedoen die gevestigd zijn in de gemeente Valkenswaard en die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
  • Overal binnen de gemeente Valkenswaard mag zwerfafval verzameld worden. Let daarbij goed op het verkeer! Er is één uitzondering: vanwege de veiligheid mag bij 80-km-wegen geen zwerfafval geraapt worden zonder toestemming/medewerking van de gemeente.
  • Volle zakken kunnen worden ingeleverd bij kringloopwinkel & werkplaats Verderest, John F. Kennedylaan 28 in Valkenswaard. Dit kan elke zaterdag van 9 tot 11 uur. Wilt u op een ander moment inleveren? Dat kan, na het maken van een afspraak. Bel hiervoor met Verderest, tel. 040-3039119.
  • Meld u bij aankomst aan bij een medewerker van Verderest, vul het inleverformulier in en laad de zakken in de speciale Zakkenvullers-container.
  • Gebruik alleen de doorzichtige, groene zakken van de gemeente voor het inleveren van zwerfafval. U kunt geen zakken met huishoudelijk of ander afval aanbieden. Verderest zal hier steekproefsgewijs op controleren.
  • We maken per kwartaal het ingezamelde bedrag over op de bankrekening van de vereniging.