De gemeente Valkenswaard kent verschillende onderscheidingen en penningen. Een belangrijk criterium voor het verkrijgen van een Koninklijke  of gemeentelijke onderscheiding is het verrichten van een lange periode van vrijwilligerswerk waardoor jongeren en kinderen niet in aanmerking komen voor een onderscheiding.

Maar steeds meer jongeren zetten zich ook actief in voor de samenleving en daar hoort zeker de waardering bij die ze verdienen! Want er zijn veel jongeren in de gemeente waar we trots op mogen zijn. 

Speciaal voor de jonge inwoners die met hun passie en energie de samenleving verrijken, heeft de gemeente Valkenswaard in 2022 een gemeentelijke onderscheiding in het leven geroepen: het jeugdlintje! Inmiddels is het jeugdlintje al tweemaal uitgereikt: aan Naomi Harzé, die zich zeer actief heeft ingezet voor haar wijk Het Gegraaf en Bjorn de Proost, een toegewijde vrijwilliger bij SV Valkenswaard. 

Ken jij iemand die voor een jeugdlintje in aanmerking komt? 

Het jeugdlintje is bedoeld voor jongeren tot 25 jaar die zich meer dan bovengemiddeld inzetten of hebben ingezet hebben voor de gemeenschap zonder daar iets voor terug te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door: 

  • het geruime tijd helpen van ouderen, gehandicapten of zieken;
  • het organiseren van activiteiten in een wijk of buurthuis;
  • het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen zoals pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld  (bijvoorbeeld door het starten van een actie);
  • het verrichten van een heldendaad;
  • het verrichten van vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld een culturele vereniging of een sportvereniging.

Wanneer wordt het jeugdlintje uitgereikt?

Het jeugdlintje wordt door de burgemeester uitgereikt op 20 november, de Internationale dag van de rechten van het Kind.

Hoe meld ik een jonge held aan?

Iedereen kan tot 1 september een kandidaat aanmelden. Dus ken of weet je iemand waarvan jij denkt: die verdient een jeugdlintje? Ga dan naar valkenswaard.nl/jeugdlintje en vul het formulier in. Voor vragen kun je ook bellen met de kabinetsmedewerker van de gemeente Valkenswaard, Lonneke Smets. Zij is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00-12.00 uur via (040) 2083453.