Welke jonge held uit de gemeente Valkenswaard verdient een jeugdlintje?

De gemeente Valkenswaard kent verschillende onderscheidingen en penningen. Zo is er de erepenning, de penning van verdienste,  de vrijwilligerspenning, de sportpenning, de cultuurpenning en de gemeenschapspenning. Een belangrijk criterium voor het verkrijgen van een Koninklijke  of gemeentelijke onderscheiding is het verrichten van een lange periode van vrijwilligerswerk waardoor jongeren en kinderen niet in aanmerking komen voor een onderscheiding. 

Maar steeds meer jongeren zetten zich ook actief in voor de samenleving en daar hoort zeker de waardering bij die ze verdienen! Want er zijn veel jongeren in de gemeente waar we trots op kunnen zijn. 

Daarom heeft de gemeente Valkenswaard, speciaal voor jongeren, een nieuwe gemeentelijke onderscheiding in het leven geroepen: het jeugdlintje! 

De jeugd heeft de toekomst en hopelijk motiveert het jeugdlintje ook andere kinderen en jongeren om iets goeds te doen voor de samenleving!

Voor wie is het jeugdlintje bedoeld?

Het jeugdlintje is bedoeld voor jongeren tot 21 jaar die zich meer dan bovengemiddeld inzetten of hebben ingezet hebben voor de gemeenschap zonder daar iets voor terug te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door: 

  • het geruime tijd helpen van ouderen, gehandicapten of zieken;
  • het organiseren van activiteiten in een wijk of buurthuis;
  • het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen zoals pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld  (bijvoorbeeld door het starten van een actie);
  • het verrichten van een heldendaad;
  • het verrichten van vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld een culturele vereniging of een sportvereniging.

Een jeugdlintje wordt overigens niet verleend voor het leveren van een culturele of sportieve prestatie waarvoor al een andere onderscheidingsmogelijkheid bestaat.

Wanneer wordt het jeugdlintje uitgereikt?

Het jeugdlintje wordt door de burgemeester uitgereikt op 20 november, de Internationale dag van de rechten van het Kind.

Hoe meld ik een jonge held aan?

Iedereen kan tot 1 september een kandidaat aanmelden. Dus ken of weet je iemand waarvan jij denkt: die verdient een jeugdlintje? Vul het online formulier in.

Aanvraagformulier jeugdlintje

Of download dan het voorstelformulier,  vul het formulier in en stuur het  naar kabinetszaken@valkenswaard.nl of naar:

Gemeente Valkenswaard, t.a.v. Kabinetszaken
Postbus 10100 
5550 GA VALKENSWAARD