Conceptverzoek

Ben je initiatiefnemer van een groot plan en wil je een schetsontwerp laten toetsen? dien dan eerst een conceptverzoek in. In deze intakefase beoordeelt de gemeente of je plan wenselijk en haalbaar is. Als het plan in lijn is met de omgevingsvisie en geldend beleid, kun je een omgevingsvergunning aanvragen. Een conceptverzoek indienen kan via het Omgevingsloket.

Wat is het?

Deze intakefase is bedoeld voor grotere plannen die niet passen binnen het gemeentelijke omgevingsplan (die vervangt de vroegere bestemmingsplanen). Denk aan nieuwbouw panden of een recreatievoorziening in het buitengebied. Blijkt uit een schetsontwerp dat je plan wenselijk is? Dan onderzoekt de gemeente of van het omgevingsplan kan worden afgeweken. Hiervoor bestaat een regeling: de Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Is dat niet mogelijk, dan volgt onderzoek naar een wijziging van het omgevingsplan.

Een conceptverzoek kan tijd, geld en moeite besparen ten opzicht van een officiële omgevingsvergunning aanvraag. Een vast contactpersoon bij de gemeente begeleidt het proces, denkt mee over oplossingen en helpt bij vragen.

  • Let op: voor kleine bouwwerken, zoals een schutting, dakkapel, aanbouw of schuur, kun je direct een omgevingsvergunning aanvragen. Dat geldt ook voor een plan dat past binnen de 'Beleidsregel kleine bopa'.

Hoe werkt het?

In het kort de stappen:

  1.  Schetsontwerp plan: toetsing op wenselijkheid
  2.  Concreet plan: toetsing op haalbaarheid en participatie
  3.  Compleet plan: omgevingsvergunning aanvragen

Stap 1. Bij je conceptverzoek stuur je een schetsontwerp van je plan naar de gemeente. Dit doe je via het Omgevingsloket. Start de aanvraag. Geef de locatie/het adres op waarvoor je een plan indient. Doorloop de vragenlijst en kies bij de laatste stap  dat je je aanvraag wil indienen als conceptverzoek.

De gemeente bekijkt of je initiatief wenselijk is en of je het verder kan (laten) uitwerken. Aan de ‘intaketafel’ beoordelen interne en externe adviseurs of je initiatief past binnen de ambities en doelen uit de omgevingsvisie. Ook toetsen zij je plan voor de (verplichte!) participatie: hoe je belanghebbenden wil betrekken. Verder bekijken ze of er in een volgende fase onderzoeken nodig zijn. Bijvoorbeeld naar bodemgesteldheid, natuurbescherming, archeologie, geluid of verkeer. Aandachtspunten krijg je mee voor de uitwerking van een concreet plan.

  • Bespreek je ideeën met een professional, bijvoorbeeld een architect, aannemer of bouwbegeleider. Die kan je helpen bij het schetsontwerp en concreet maken van jouw plan.

Stap 2. De gemeente beoordeelt de haalbaarheid en participatieaanpak. In een concreet plan geef je aan hoe je initiatief aansluit bij de ambities van de omgevingsvisie van Valkenswaard. Ook beschrijf je hoe het participatieproces is georganiseerd en wat hiervan de resultaten waren. Hebben belanghebbende zorgen en wensen aangegeven? Dan motiveer je of en hoe die zijn verwerkt in het plan. Oftewel: hoe er rekening wordt gehouden met de omgeving.

Aan de ‘omgevingstafel’ bespreken interne en externe adviseurs het concrete plan. Ook beoordelen zij eventuele onderzoeksrapporten. De gemeente denkt mee, geeft advies en doet zo nodig suggesties voor verbetering. De verantwoordelijkheid voor het verder brengen van je plan ligt bij jou als initiatiefnemer. Is je plan op alle onderdelen positief beoordeeld? Dan kun je door met de officiële procedure.

Stap 3. Je hebt een haalbaar, compleet plan en alle voorbereidingen zijn afgerond. Nu kun je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Dit doe je via het Omgevingsloket.

Bekijk stap 3 t/m 5 op de pagina Omgevingsvergunning aanvragen.

  • Tip: Dien je aanvraag zo compleet mogelijk in. Zo voorkom je onnodige vertraging en kosten.

Hoe lang duurt het?

De toetsing of je initiatief wenselijk is, duurt maximaal 5 weken. De beoordeling van de haalbaarheid van je plan en van de participatieaanpak duurt 6 weken.

Wat kost het?

De behandeling van je conceptverzoek kost geld. Die kosten heten leges en verschillen per plan. je vindt een tarieventabel in de legesverordening van Valkenswaard, onder hoofdstuk 2 Omgevingswet.

Meer informatie?

Heb je vragen, of kom je er niet uit? Neem dan contact op via gemeente@valkenswaard.nl of 040-208 3444 en vraag naar het omgevingsloket. 

Mogelijk ook interessant: