Omgevingsvergunning aanvragen
Wil je gaan bouwen of verbouwen? Ga je daarbij slopen, of een boom kappen? Of ben je van plan je woning of pand te verduurzamen? Vaak heb je een omgevingsvergunning nodig als je iets wil veranderen in je woonomgeving. Je kunt alle vergunningen voor de werkzaamheden in één keer aanvragen via het Omgevingsloket.
Wat is het?
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. De nieuwe wet knipt een bouwactiviteit op in twee delen: het ruimtelijke en technische deel. Het ruimtelijke deel gaat over of je op een bepaalde plek mag bouwen. Het technische deel gaat over of het bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Voor beide delen kan een vergunning nodig zijn.
Meestal is geen vergunning nodig voor eenvoudige bouwwerken, zoals een dakkapel, dakraam of schutting. Voor een nieuwe woning is een omgevingsvergunning nodig voor het ruimtelijk deel. Voor het technische deel is een bouwmelding vaak voldoende. Voor risicovolle gebouwen is altijd voor beide delen een vergunning nodig. Je vraagt dan een omgevingsvergunning aan en een technische bouwvergunning. Het gaat bijvoorbeeld om appartementen, scholen en gebouwen hoger dan 70 meter.
- Let op: In alle gevallen moet je voldoen aan de (technische) regels. Die gaan bijvoorbeeld over de constructie, brandveiligheid en energiezuinigheid. Lees meer op de pagina Technische bouwvergunning: Wet kwaliteitsborging (Wkb).
- Als je bouwwerkzaamheden uitvoert of laat uitvoeren, moet je de gemeente informeren over onder meer het begin en einde van de werkzaamheden. Dit noemen we een informatieplicht. Tijdens de bouw moet bepaalde informatie aanwezig zijn. Informatieplichten kunt u indienen via het Omgevingsloket. Raadpleeg deze pagina voor meer informatie.
Hoe werkt het?
Tip: Weet je niet zeker of een omgevingsvergunning nodig is? Volg dan eerst het stappenplan (ver)bouwen en start met een vergunningcheck.
Bekijk de animatie met uitleg over de Vergunningcheck en het indienen van een aanvraag in het Omgevingsloket. Het Omgevingsloket wordt stap voor stap toegelicht. De eerste zes minuten gaan over de Vergunningcheck. Vanaf minuut 6:10 gaat het over het indienen van een aanvraag.
Hoe lang duurt het?
Er zijn twee behandelprocedures mogelijk: kort of uitgebreid.
- Kort: De meeste aanvragen behandelt de gemeente binnen 8 weken. Zo nodig kan deze termijn met 6 weken worden verlengd.
- Uitgebreid: Bij uitzondering wordt een uitgebreide procedure gevolgd. De gemeente beslist dan binnen 6 maanden na een aanvraag. Deze termijn is eventueel te verlengen met 6 weken. De uitgebreide procedure kan in bepaalde gevallen worden toegepast. Bijvoorbeeld bij een vergunningaanvraag voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Of wanneer je zelf verzoekt om of instemt met een uitgebreide procedure. Kijk voor meer informatie op de pagina Conceptverzoek omgevingsvergunning.
Wat kost het?
Er zijn geen kosten verbonden aan het doen van een bouwmelding. De behandeling van een conceptverzoek en van een vergunningaanvraag kost geld. Die kosten heten leges. De kosten zijn afhankelijk van de bouwactiviteit. Je vindt een tarieventabel in de legesverordening van Valkenswaard, onder hoofdstuk 2 Omgevingswet.
Meer informatie
Heb je vragen, of kom je er niet uit? Neem dan contact op via gemeente@valkenswaard.nl of 040-208 3444 en vraag naar het omgevingsloket.
Mogelijk ook interessant:
- Stappenplan (ver)bouwen
- Raadsbesluit Adviesrecht op buitenplanse omgevingsplanactiviteiten
- Overzicht korte en uitgebreide procedures op Informatiepunt Leefomgeving
- Technisch bouwen: Wet kwaliteitsborging (Wkb)
- Omgevingswet