Wat is het?

Heeft u grond in bezit of wilt u grond aankopen, let dan op bodemvervuiling. Zorg ervoor dat u weet of de grond vervuild is.

Hoe werkt het?

Wilt u weten of de bodem in uw buurt vervuild is, kijk dan op de kaart van het Bodemloket(externe link). Vindt u niet de informatie die u zoekt, neem dan contact op met de provincie of gemeente.

Ontdekt u dat uw grond vervuild is? U bent verplicht dit te melden bij de gemeente of provincie.

Wat moet ik doen?

  • Koopt u een huis of een stuk grond? Ga dan na of er bodemonderzoek is uitgevoerd en wat de conclusies daarvan waren. Is er geen informatie, dan kunt u een bodemonderzoek laten doen.
  • Gaat u bouwen of verbouwen, dan moet u ook een bodemonderzoek laten doen. Dit onderzoek heeft u nodig bij uw aanvraag voor de omgevingsvergunning om te mogen bouwen of verbouwen.
  • Is de grond vervuild, dan moet u de grond laten saneren. Dit mag alleen door erkende bodemintermediairs. Via Rijkswaterstaat kunt u zoeken naar erkende instellingen(externe link).

Wat kost het?

Er geldt een standaardtarief voor het opzoeken van bodeminformatie in het archief. Daarnaast worden kosten berekend voor digitale of analoge afschriften. Raadpleeg hiervoor de legesverordening(externe link).