Houd onze gemeente schoon en verdien geld voor je vereniging, een stichting, of een goed doel in Valkenswaard

Zwerfvuil is een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Bovendien is het schadelijk voor natuur, mens en dier. Ook de gemeente Valkenswaard heeft schoon genoeg van zwerfvuil. Plastic flesjes, blikjes en andere verpakkingen horen niet thuis in berm of bos maar in de afvalbak.

Met de Zakkenvullers opruimcampagne gaat de gemeente Valkenswaard, samen met Valkenswaardse verenigingen en vrijwilligers, de strijd aan tegen zwerfafval in de openbare ruimte. Het doel is om onze leefomgeving en natuur vrij van zwerfafval te maken en te houden. Zo kunnen we met trots zeggen dat onze huidige vrijwilligers, ook wel ZAPpers genoemd (Zwerf-Afval-Pakkers), met hun grote inzet er al voor hebben gezorgd dat Valkenswaard schoner is geworden. Hun toewijding en harde werk zijn een inspiratie voor ons allemaal.

‘Schoon lijkt heel gewoon maar is lang niet altijd vanzelfsprekend. Door zelf het goede voorbeeld te geven stimuleren we anderen om bij te dragen aan een schoon Valkenswaard’, aldus wethouder Theo Geldens.

Hoe werkt het?

We nodigen alle Valkenswaardse verenigingen uit om hun leden te mobiliseren om zwerfval te verzamelen. Daarnaast willen wij benadrukken dat ook individuele bewoners die niet aangesloten zijn bij een vereniging, van harte welkom zijn om deel te nemen aan deze actie. Ook als gezinsleden, zoals je partner of kinderen, zich willen aanmelden kan dat natuurlijk. Je kunt afval inzamelen wanneer het jou uitkomt. Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier of door een e-mail te sturen naar schoon@valkenswaard.nl.  
De gemeente Valkenswaard ondersteunt je graag. Wij zorgen voor benodigde materialen, zoals afvalgrijpers, veiligheidshesjes, handschoenen, afvalzakhouders en afvalzakken. Voor kinderen hebben we speciale (kleinere) grijpmaterialen beschikbaar.

Als beloning keert de gemeente Valkenswaard € 2,50 per volle afvalzak uit aan de vereniging, een stichting of een goed doel van jouw keuze. Volle zakken kunnen worden ingeleverd bij kringloopwinkel & werkplaats Verderest in Valkenswaard. Laten we samen de handen ineenslaan voor een schoner Valkenswaard!

Caroline Kerckhoffs van tennisvereniging LTV Dommelen doet ook mee met de opruimactie, samen met haar dochters Fiene (11) en Janne (8). ‘De meiden en ik gaan regelmatig met onze grijpers op pad om zwerfafval te verzamelen. Ik vind het belangrijk om mijn dochters te leren dat je geen troep in de natuur gooit. Er ligt zoveel rommel overal. Samen met andere leden van de club hebben we al een stuk of 30 volle zakken ingeleverd en de natuur weer een stukje mooier gemaakt. Maar het zou natuurlijk beter zijn als de mensen hun rommel gewoon netjes opruimen.’

Aanmeldformulier campagne zakkenvullers

Spelregels

  • Je kunt meehelpen met zwerfafval opruimen via de Zakkenvullerscampagne, samen met je club of vereniging en ook als inwoner van de gemeente Valkenswaard,  zonder dat je bij een vereniging bent aangesloten. 
  • Overal binnen de gemeente Valkenswaard mag zwerfafval verzameld worden. Let daarbij goed op het verkeer! Er is één uitzondering: vanwege de veiligheid mag bij 80-km-wegen geen zwerfafval geraapt worden zonder toestemming/medewerking van de gemeente.
  • Je kunt per volle afvalzak € 2,50 verdienen. Dit bedrag kun je doneren aan je vereniging, een stichting, of een goed doel. Voorwaarde is dan wel dat de ontvanger van jouw donatie staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in de gemeente Valkenswaard.
  • Volle zakken kun je inleveren bij kringloopwinkel & werkplaats Verderest, John F. Kennedylaan 28 in Valkenswaard. Dit kan elke zaterdag van 9 tot 11 uur. Wil je op een ander moment inleveren? Dat kan, na het maken van een afspraak. Bel hiervoor met Verderest, tel. 040-3039119.
  • Meld je bij aankomst aan bij een medewerker van Verderest, vul het inleverformulier in (zet daarop ook aan wie je de opbrengst wilt doneren) en laad de zakken in de speciale Zakkenvullers-container.
  • Gebruik alléén de doorzichtige, groene zakken van de gemeente voor het inleveren van zwerfafval. Je kunt geen zakken met huishoudelijk of ander afval aanbieden. Verderest zal hier steekproefsgewijs op controleren.
  • We maken per kwartaal het ingezamelde bedrag over op de bankrekening van de vereniging, de stichting of het goede doel.