Van 19 april t/m 21 mei staat Valkenswaard in het teken van vergroening. Hoe? Gewoon door tegels uit je tuin te halen en te vervangen door planten. Eén tegel is al een mooi begin, meer is beter. Samen gaan we aan de slag. Doe jij ook mee?

Waarom vergroenen?

Door het veranderende klimaat wordt het weer in Nederland steeds extremer. Met regelmaat teisteren hoosbuien en hittegolven ons land. Omdat onze leefomgeving sterk is versteend, leidt dit extreme weer vaak tot overlast. Regenwater kan niet de grond in, het riool raakt overbelast en straten en huizen lopen onder. Op zomerse dagen houden stenen en tegels warmte lang vast waardoor het nog heter wordt, een verschijnsel dat we hittestress noemen.

De oplossing: tegel eruit, plantje erin!

We kunnen allemaal meewerken aan de oplossing van dit probleem. In Nederland is ongeveer 40% van alle voor- en achtertuinen verhard. Dat percentage zal in Valkenswaard niet veel anders zijn. Als iedereen met zo’n versteende tuin enkele tegels en stenen verwijdert en er plantjes voor in de plaats zet, wordt Valkenswaard een stukje groener en klimaatbestendiger. Hoe meer tegels je weghaalt hoe beter, dat spreekt voor zich. 

Regenwater kan dan weer de grond in en in de zomer is je tuin een stuk koeler. Een tuin met planten is bovendien vriendelijker voor insecten en vogels. Ook mensen voelen zich prettiger in een groene tuin. Dus: weg met grijs, lang leve groen!

Je tuin groener maken, zo doe je dat

Je tuin vergroenen is niet moeilijk. Als je dit stappenplan volgt, komt het helemaal goed. Aan de slag!

 • Wip een of meer tegels omhoog en haal ze weg.
 • Vaak ligt onder de bestrating geel of grijs zand. Schep het zand weg tot een diepte van 20 centimeter. 
 • Vul het gat met tuinaarde of bodemverbeteraar (turfvrij). 
 •  Kies vaste (inheemse) planten die in verschillende seizoenen bloeien. Zo heb je van voorjaar tot najaar bloemen in je tuin. Je kunt ook bloembollen of bloemenzaadjes gebruiken of graszoden leggen. Vraag gerust je tuincentrum om advies.
 • Sommige planten hebben graag zon, andere liever schaduw of ertussenin. Hoe is het in jouw tuin? Kies de juiste planten. 
 • Zet de planten in de grond. Zorg dat de kluit goed vochtig is.
 • Geef regelmatig water. Boomschors en bodembedekkende planten helpen ook om de grond vochtig te houden.
 • Houd je tuin het hele jaar gezond. Strooi in winter of voorjaar kalk (behalve bij hortensia en azalea). Strooi in voorjaar of zomer organische mest.
 • Geniet van je groene en fleurige tuin!

Meer tips

 • Geen tuin maar wel een balkon? Zet er een paar flinke potten met planten op. Uitbundig groen en heerlijk koel.
 •  Heb je geen voortuin? Informeer bij de gemeente of je een geveltuintje mag aanleggen. 
 • Vang regenwater van je dak op in een regenton en gebruik het in je tuin. Zo voorkom je dat het in het riool stroomt én je bespaart drinkwater. 


ACTIEMAAND 19 april - 21 mei

Tegels vervangen door planten kun je het hele jaar doen. Maar dit voorjaar geven Samen Valkenswaardig partners gemeente Valkenswaard en tuincentrum Coppelmans samen met Waterschap De Dommel ‘tegels wippen’ extra aandacht. Van 19 april tot en met 21 mei kun je leuke prijzen winnen en een gratis plantenbon verdienen.

Prijsvraag: wie maakt het mooiste bouwwerk

Wat doe je met de tegels die je weghaalt? Hergebruik ze in je tuin! Bouw er bijvoorbeeld een muurtje of torentje van met veel gaten en kieren. In een aantal kieren kun je (vet)plantjes stoppen. Zo creëer je een schuilplaats voor insecten, amfibieën en andere kleine dieren, en draag je bij aan de biodiversiteit. Tip: Bij ecotuinderij De Weitens hebben ze het al geprobeerd met oude tegels van gemeente Valkenswaard. Maar misschien heb jij een beter idee? Hoe dan ook: maak een foto van jouw groene tegelbouwwerk en mail die voor 21 mei 2023 naar groen@valkenswaard.nl. De slimste, mooiste of creatiefste oplossing wint een prijs.

Plantenbon van € 5,00

Met een foto van de tegel(s) die je een nieuw groen leven hebt gegeven ontvang je bij tuincentrum Coppelmans in Valkenswaard een tegoedbon ter waarde van € 5,00 om plantjes mee te kopen. Je kunt de tegels die je hebt weggehaald uit je tuin ook inleveren. Tijdens de actieperiode staat er een container op het terrein van het tuincentrum waar je je tegels kwijt kunt. Bij het inleveren van de tegels ontvang je daar ook een tegoedbon voor.

Nomineer jouw vergroenplek in Valkenswaard

Ook de gemeente wil graag verder vergroenen. Ken jij een plek in Valkenswaard of Waalre waar de verharding (tegels, straatstenen of asfalt) overbodig is en waar eigenlijk beter planten kunnen staan? Stuur voor 21 mei 2023 een mail met de locatie naar groen@valkenswaard.nl. Minstens één van de gemelde locaties zal dit jaar worden vergroend door de gemeente.

De actie ‘Tegel eruit, plantje erin’ is een initiatief van Samen Valkenswaardig en Waterschap de Dommel.  Aan deze Valkenswaardige actie nemen deel Tuincentrum Coppelmans en de gemeente Valkenswaard. Alle partners van Samen Valkenswaardig steunen deze actie. 

Kijk voor inspiratie op de socials van Samen Valkenswaardig: instagram.com/Valkenswaardig of facebook.com/valkenswaardig of ga naar Valkenswaardig.nl