U maakt een afspraak en vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk ophalen. Verlengt u uw rijbewijs online, dan kunt u het na 2 werkdagen ophalen. U haalt het nieuwe rijbewijs vervolgens zonder afspraak bij ons op. 

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hiervoor berekenen wij een toeslag. U kunt het rijbewijs dan meestal binnen 1 à 2 werkdagen ophalen. De aanvraag dient dan voor 13:30u gedaan te zijn.

Rijbewijs aanvragen/verlengen - Afspraak maken

Rijbewijs online verlengen of categorie toevoegen 

Omzetten buitenlands naar Nederlands rijbewijs - Afspraak maken

Let op: is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt online een verklaring van vermissing indienen of een afspraak maken aan de balie en de verklaring ter plekke invullen. Daarna vraagt u direct een nieuw rijbewijs aan. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig. Bent u uw rijbewijs in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie.

For more information about exchanging a foreign driving licence see : https://www.rdw.nl/en/driving-licence/foreign-driving-license/exchanging-a-foreign-driving-licence

DigiD linkAangifte vermissing rijbewijs

Wat heb ik nodig?

Aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs

 • Uw huidige rijbewijs
 • Geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart (bij eerste aanvraag)
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
 • Let op: de pasfoto-eisen zijn aangepast. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag.
 • Voor het vaststellen van de identiteit werkt de gemeente Valkenswaard volgens het ID-protocol voor medewerkers burgerzaken van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB). Hierbij wordt gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen zoals een documentscanner en een camera voor gezichtsvergelijking. U wordt gevraagd hieraan medewerking te verlenen.

Als u 75 jaar of ouder bent

 • Uw huidige rijbewijs
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
 • Na de medische keuring moet u goedkeuring van het CBR hebben ontvangen
 • Let op: de pasfoto-eisen zijn aangepast. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Eerst vragen de coach(es) een begeleiderspas(sen) aan. Dat kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer(externe link). Je registreert minimaal één en maximaal vijf coaches. Als de begeleiding geregeld is, vraag je het rijbewijs aan

Pasfoto-eisen (externe link)

Ophalen van uw rijbewijs

 • U haalt persoonlijk uw rijbewijs op.
 • U neemt een geldig legitimatiebewijs (huidige rijbewijs en/of paspoort, identiteitskaart) mee
 • U haalt het nieuwe rijbewijs zonder afspraak op.

Wat moet ik doen?

Categorie-uitbreiding

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Informatie hierover vindt u onder het kopje 'gezondheidsverklaring' op deze webpagina.

Geldigheid rijbewijs

Een nieuw rijbewijs is 10 jaar geldig. Er zijn enkele uitzonderingen:

 • rijbewijs voor vrachtwagen of bus: 5 jaar geldig;
 • u bent tussen de 65 en 70 jaar: rijbewijs geldig tot 75e verjaardag;
 • u bent ouder dan 70 jaar: rijbewijs 5 jaar geldig;
 • u bent medisch gekeurd vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking: korter dan 10 jaar geldig, tot het moment dat u weer geschikt bent om te rijden.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

 • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt;
 • u een beperking heeft, die van invloed is op uw rijvaardigheid;
 • u een rijbewijs nodig heeft voor een vrachtwagen of bus.

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. 

Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft deze nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden.

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring kopen?

 • Mijn CBR(externe link) voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal.
 • Kopen bij de balie van het gemeentehuis. U krijgt de gezondheidsverklaring meteen mee. Vanaf januari 2022 is het niet meer mogelijk om de papieren Gezondheidsverklaring Medische redenen en Groot Rijbewijs te kopen bij de gemeente. Voor de papieren Gezondheidsverklaring 75+ kunt u nog wél terecht bij de gemeente.
 • De CBR webshop(externe link) voor een papieren Gezondheidsverklaring. De verklaring wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
 • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.

Op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring(externe link) is meer informatie te vinden.

Wat kost het?

2024

productprijs
rijbewijs€ 51,10
spoedleges€ 39,65
gezondheidsverklaring€ 44,50

Aanvullende informatie

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.(externe link)

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginner. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u een beginnende bestuurder bent, hangt af van uw leeftijd.

 • Als u 18 jaar of ouder bent, bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
 • 17-jarigen zijn 7 jaar beginnend bestuurder.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen 3 jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link).

In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Bekijk de voorwaarden van de RDW(externe link).

Niet rijden tot u uw nieuwe rijbewijs hebt

Bij de aanvraag moet u uw buitenlandse rijbewijs inleveren. U mag geen voertuig besturen tot u uw nieuwe rijbewijs hebt.

Hoe lang duurt het?

Het omwisselen duurt in totaal ongeveer 2 tot 4 weken. U krijgt een brief van de RDW wanneer u uw rijbewijs kunt ophalen. In vakantieperiodes of door onvoorziene omstandigheden kan het langer duren.

Code 95

 • Code 95 moet op uw rijbewijs staan als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden.
 • Met deze code toont u aan dat u geschikt bent voor het werk.
 • Bent u geslaagd voor de examens en toetsen? Dan vraagt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan.
 • De code 95 komt op uw nieuwe rijbewijs achter categorie C en/of D te staan.
 • Bent u geboren voor 1 juli 1955? Dan gelden er per 1 december 2020 voor u nieuwe regels(externe link).
 • Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR(externe link).