Het IVN en de gemeente Valkenswaard plaatsten samen op maandag 13 mei een nestkastje in hartje centrum vlakbij de pergola (aan de Eindhovenseweg/ Corridor). De afgelopen periode zijn er meerdere opgehangen in het centrum. Wethouder natuur Theo Geldens: “Deze nestkastjes zijn een veilige haven voor onze vogels om te nestelen en te broeden, wat kan helpen om de dalende trend in vogelpopulatie te keren. Het is belangrijk dat we ons ervan bewust zijn goed voor vogels te zorgen. Ze helpen in het bestuiven van planten, verspreiden zaden en houden insecten onder controle.” “Kortom, vogels zijn cruciaal voor een gezond ecologisch evenwicht”, vult Jan Schutjes van het IVN  Valkenswaard aan. 

In een tijd waarin de natuurlijke omgeving van veel dieren onder druk staat, neemt de gemeente actieve stappen om de lokale vogelpopulatie te ondersteunen. “Dit gebeurt door acties te organiseren waarbij gratis mezenkastjes of mussenvilla’s worden uitgereikt, maar ook door het zelf ophangen van vogelhuisjes in de omgeving. Hiermee willen we niet alleen de biodiversiteit bevorderen, maar ook bewustzijn creëren over het belang van vogels voor onze ecosystemen” aldus Ad Lavrijssen, senior groenbeheerder bij de gemeente. Een gezonde vogelpopulatie kan helpen bij het voorkomen van plagen en ziekten. Vogels zoals mezen zijn natuurlijke vijanden van veel schadelijke insecten, waardoor de noodzaak voor chemische bestrijdingsmiddelen afneemt. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving voor zowel mens als dier. “Door samen te werken aan het behoud van onze natuurlijke wereld, kunnen we een gezondere en duurzamere toekomst creëren voor iedereen” eindigen de heren Geldens en Schutjes samen. 

Interesse in gratis mussenvilla’s of mezenkastjes? Mail naar groen@valkenswaard.nl

Goed zorgen voor onze natuur is ook onderdeel van het programma Dommelland (valkenswaard.nl/dommelland ). We verbinden recreatie, sport, natuur en cultuur om het woon- en leefklimaat voor onze inwoners te versterken. 

Foto vlnr: Jan Schutjes (IVN), Ad Lavrijssen (senior groenbeheerder) en wethouder Theo Geldens.