Bent u in aanraking gekomen met de processierups of resten daarvan, was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een crème met bijvoorbeeld menthol of Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Met gezondheidsvragen kunt u ook terecht bij de GGD Gezondheid, Milieu en Veiligheid Brabant, via telefoonnummer 0900-3686868 (lokaal tarief) of kijk op  https://ggdleefomgeving.nl/vervelende-beestjes/eikenprocessierupsen/eikenprocessierupsen-en-gezondheid/(externe link).

Verder vindt u uitgebreide informatie over de eikenprocessierups op de website van het Kennisplatform Eikenprocessierups www.processierups.nu(externe link). Het Kennisplatform is een samenwerkingsverband in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hoofddoel van het platform is het verminderen en voorkomen van overlast veroorzaakt door processierupsen in Nederland.