Heeft u iets gevonden in de gemeente? U moet hiervan aangifte doen bij de gemeente en niet bij de politie. De politie heeft deze taak aan de gemeente overgedragen, met uitzondering van situaties waarbij het vermoeden van diefstal bestaat. Diefstal blijft tenslotte een politiezaak!

Gevonden voorwerp melden

Voor het ophalen van een gevonden voorwerp is het niet nodig om een afspraak te maken. U kunt gewoon binnenlopen.

Hoe werkt het?

Aangifte doen

Heeft u een voorwerp gevonden, dan moet u aangifte doen bij het gemeenteloket in de gemeente waar u het voorwerp gevonden hebt. De aangifte kunt u doen op onze website, telefonisch of aan de balie. Vraag om een bewijs van aangifte.

Bewaren gevonden voorwerp

Na de aangifte kunt u ervoor kiezen het gevonden voorwerp zelf te bewaren. U moet dan voor het onderhoud van het voorwerp zorgen, zodat het niet in een slechtere staat raakt. U kunt het gevonden voorwerp ook in bewaring geven bij de gemeente. Vraag dan om een bewijs van inbewaringgeving.

Voor het afgeven van een gevonden voorwerp hoeft u geen afspraak te maken. Indien u sleutels gevonden heeft, dan hoeft u geen aangifte te doen. U kunt deze afgeven bij het Klantcontactcentrum van de gemeente Valkenswaard. Sleutels worden niet geregistreerd.

Indien u een OV-chipkaart heeft gevonden, dan hoeft u geen aangifte te doen. U kunt deze afgeven bij het Klantcontactcentrum van de gemeente Valkenswaard of u kunt deze opsturen naar

Klantenservice OV-chipkaart Antwoordnummer 80003800TL Amersfoort

Onder vermelding van 'gevonden OV-chipkaart'

Eigenaar worden van een gevonden voorwerp

Bij de aangifte kunt u aangeven dat u eigenaar van het gevonden voorwerp wilt worden. Als degene die het voorwerp verloren heeft het niet ophaalt, dan bent u na een jaar eigenaar van het voorwerp.

Als u het voorwerp ter bewaring aan de gemeente heeft gegeven, kunt u alleen eigenaar worden als het voorwerp een waarde heeft van meer dan € 450,--. U moet zich dan binnen één maand na de bewaartermijn van een jaar melden bij de gemeente. U moet hiervoor zelf de bewaartermijn in de gaten houden. Meldt u zich niet op tijd, dan bent u geen eigenaar van het voorwerp geworden en kunt u het dus niet meer opeisen.