Preventief spuiten met biologisch middel

In Valkenswaard bestrijden we de rupsen preventief via nevelbespuitingen met het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari. Daar hebben we al eerder goede resultaten mee behaald. Het bacteriepreparaat hecht zich aan de blaadjes die worden opgegeten door de eikenprocessierups.

Tip: blijf uit de buurt van de spuitnevel. Vooral omdat daarbij mogelijk brandharen van de oude nesten van de rups verwaaien (nieuwe rupsen hebben nu nog geen brandharen), die zorgen voor de irritatie en jeuk aan huid en slijmvliezen. Houd ook huisdieren op voldoende afstand.

We bestrijden de rupsen vooral vooral op plekken waar veel mensen komen en risico lopen, dus bij scholen, verenigingen, langs fiets- en wandelpaden. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt er van heel vroeg in de ochtend tot diep in de nacht gespoten.

Natuurlijke bestrijding via inzet van mezenkastjes

Er zijn signalen dat Xentari mogelijk ook andere rupssoorten zou doden. Uit voorzorg gebruiken wij het middel niet in gebieden waar beschermde vlindersoorten voorkomen. Hier zetten we de natuurlijke vijand van de processierups in: de koolmees. We hangen mezen- en vleermuizenkastjes op en planten specifiek groen wat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups aantrekt. Bijkomend voordeel: de speciale bloemen- en bollenmengsels zorgen voor mooiere, kleurrijke bermen en plantsoenen.

Oproep: wikkel geen plastic om bomen

De afgelopen jaren zagen we dat plastic is gewikkeld om de stam van eikenbomen in onze gemeente. Dit zou de eikenprocessierups, in de preventieve fase, moeten bestrijden. Uit onderzoek van het Kennisplatform Processierups blijkt dat dit niet zo is. Rupsen komen uit  eipakketjes hoog in de eikenboom en eten daar van de bladeren. Ze verplaatsen zich dus niet in of uit de boom. Het idee dat het plastic de looproute van de rupsen over de boomstam zou blokkeren, is dus onjuist.

We roepen iedereen op: wikkel géén plastic om eikenbomen. Het laat na een tijdje los en komt in de natuur terecht. Dat willen we juist niet.