In Belevingspark De Kleine Meer aan de Bosstraat is sinds september 2023 hard gewerkt om een compleet nieuwe speelplek in te richten. De nieuwe speelplek is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. De padenstructuur in het park is opgeknapt en er zijn toestellen geplaatst in het bosgedeelte.  Kinderboerderij De Kleine Meer en het IVN afdeling Valkenswaard-Waalre, hebben, samen met cliënten van dagbesteding GGzE De Boei uit Valkenswaard, een kabouterroute aangelegd. Kinderen kunnen de route volgen en onderweg leuke opdrachtjes uitvoeren. Zo komen ze spelenderwijs meer te weten over de natuur.

Op 2e Paasdag, 1 april 2024, is het vernieuwde Belevingspark feestelijk geopend door Kinderburgemeester Billy de Wit samen met wethouder Rens Pijnenburg (Jeugd). Kinderboerderij De Kleine Meer, IVN Afdeling Valkenswaard-Waalre en de gemeente organiseerden een programma met veel activiteiten, vooral voor gezinnen met kinderen. 

Foto: M54 Beeldcreaties-Jurgen van Hoof
Foto: M54 Beeldcreaties-Jurgen van Hoof

Wijkbewoners houden droge voeten door betere regenwaterafvoer

De aannemer heeft sinds september 2023 een nieuwe sloot voor de afvoer van regenwater aangelegd, tussen de huidige sloot bij de Europalaan en het Kleine Meer Park. De bestaande waterdoorvoer in het park is verwijderd. In plaats daarvan is een open sloot gegraven die het water beter kan afvoeren, met een voetgangersbrug erover.

Verder is de sloot bij de Europalaan schoongemaakt, zodat het water goed kan doorstromen. De gemeente heeft deze maatregelen laten uitvoeren om in de toekomst wateroverlast in de wijk te voorkomen bij extreme regenbuien. De werkzaamheden werden mogelijk door een bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Foto: M54 Beeldcreaties-Jurgen van Hoof
Foto: M54 Beeldcreaties-Jurgen van Hoof

Achtergrond

De gemeente Valkenswaard, Kinderboerderij De Kleine Meer en het IVN Valkenswaard-Waalre hebben eind 2022 samen een plan opgesteld om het Belevingspark De Kleine Meer aan de Bosstraat op te waarderen. Het idee was om van dit gebied een voor iedereen toegankelijk (inclusief) belevingspark te maken, waar kinderen onbeperkt kunnen samenspelen en niemand wordt buitengesloten. De afwisselende inrichting van het gebied met gazon, bos en de runsloten, vormt een unieke combinatie. Die willen we nog beter benutten voor vermaak en educatie. In samenwerking met de Kinderboerderij en het IVN, heeft de gemeente een ontwerp uitgewerkt met suggesties voor de herinrichting van het park. Dat ontwerp hebben we voorgelegd aan belangstellenden tijdens een inloopavond in maart 2023. De reacties die we ontvingen zijn meegenomen in het definitieve ontwerp dat is te downloaden onderaan deze pagina. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar speelplekken@valkenswaard.nl Wilt u meer toelichting, dan kunnen wij dit telefonisch bespreken, of een afspraak plannen in het gemeentehuis. Vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden in de mail als u graag teruggebeld wilt worden.