De huiseigenaren kregen het al, subsidie voor het afkoppelen van hun regenpijp. Maar ook huurders komen nu in aanmerking hiervoor. De gemeente en Woningbelang hebben hierover een overeenkomst gesloten.

Regenwater is heel waardevol. Het is schoon water dat bij de meeste mensen nog linea recta het vuilwaterriool en de rioolwaterzuivering in stroomt. Zonde! Want als het schone water je tuin in kan stromen en in de bodem kan zakken - of zelfs opgeslagen en bewaard kan worden - dan hebben je bomen en planten daar heel veel profijt van. Zeker bij hete droge zomers.

Je regenpijp losmaken van het riool heet afkoppelen. De gemeente juicht het toe dat steeds meer inwoners hun huis duurzamer maken door de regenpijp af te koppelen van het riool. Inwoners kunnen hiervoor ook een afkoppelsubsidie aanvragen. Tot nu toe was dit enkel mogelijk voor woningeigenaren. De gemeente en Woningbelang zijn nu overeen gekomen dat ook de bewoners van de sociale huurwoningen van Woningbelang in Valkenswaard deze subsidie kunnen aanvragen. Woningbelang verhuurt de meeste sociale huurwoningen in onze gemeente.” Dat huurders nu ook in aanmerking komen voor subsidie van de gemeente Valkenswaard, is geweldig”, aldus Maarten Meulepas van Woningbelang. “Deze duurzame aanpassing is niet alleen goed voor het milieu, de planten en de biodiversiteit, maar het ontlast ook het riool in de straten, zodat de kans op overstroming veel kleiner wordt. Zo dragen we allemaal een steentje bij.”

Zowel wethouder duurzaamheid Rens Pijnenburg, als wethouder Theo Geldens van riolering en beheer openbare ruimte, zijn enthousiast: “Fijn dat nog veel meer inwoners nu kunnen bijdragen om leidingwater te besparen door regenwater op te vangen en te gebruiken. Zeker in de steeds warmer wordende zomers wordt dat steeds belangrijker.

Bovendien geeft de gemeente gratis advies aan huis over hoe je dat afkoppelen nu precies aanpakt. Deze adviseurs komen vrijblijvend bij je langs om te bekijken welke oplossingen mogelijk zijn om de regenpijpen in voor- en achtertuinen af te koppelen. Per vierkante meter dakoppervlakte kan je een bijdrage ontvangen van €5,-! De enige voorwaarde is dat het dakoppervlak minimaal 40 vierkante meter (lengte x breedte) groot is.” 

Vind op de pagina Subsidie afkoppelen regenwater meer informatie en een video die laat zien hoe je een regenpijp afkoppelt.