Partijen die mee willen doen aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement hebben soms een ondersteuningsverklaring nodig. Met een ondersteuningsverklaring laat u als kiezer weten dat u de politieke partij of groepering steunt. De partij moet voldoende ondersteuningsverklaringen krijgen om mee te mogen doen aan de verkiezingen.

De ondersteuningsverklaring kan vanaf dinsdag 09 april 2024 tot en met 23 april 2024 worden ondertekend bij de gemeente Valkenswaard.

Wanneer is een ondersteuningsverklaring nodig?

Partijen die mee willen doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024 moeten ondersteuningsverklaringen inleveren als ze:

  • voor het eerst deelnemen aan de verkiezing of
  • bij de vorige verkiezing geen zetel hebben behaald of
  • geen partijnaam hebben geregistreerd en meedoen met een blanco lijst.

Iedereen in Nederland die mag stemmen bij de verkiezing voor het Europees Parlement mag een ondersteuningsverklaring ondertekenen.

Ook iemand die op een lijst als kandidaat staat, mag een ondersteuningsverklaring ondertekenen. Let op! U mag maar één ondersteuningsverklaring ondertekenen. Een ondersteuningsverklaring kan niet meer worden ingetrokken.

Hoe kunt u de ondersteuningsverklaring ondertekenen?

Om een ondersteuningsverklaring te ondertekenen, komt u naar het gemeentehuis. Neem het volgende mee:

  • een ondersteuningsverklaring (formulier model H 4) van de politieke partij die u wilt steunen. De partij moet alle kandidaten op de lijst op de ondersteuningsverklaring hebben gezet. Het formulier voor de ondersteuning krijgt u bij de partij die u gaat ondersteunen.
  • uw eigen identiteitsbewijs.

U meldt zich bij de receptie in het gemeentehuis. U ondertekent het formulier voor de ondersteuningsverklaring in het bijzijn van de ambtenaar. De ambtenaar controleert dan of u in de gemeente Valkenswaard mag stemmen. Daarna wordt uw handtekening gecontroleerd met uw identiteitsbewijs.

Het ondertekenen van de ondersteuningsverklaring is gratis.

Wilt u meer informatie over of wilt u een afspraak maken voor het afleggen van de ondersteuningsverklaring, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Femke Sanders of mevrouw Rianne van de Ven van het team Verkiezingen. Beiden zijn bereikbaar via (040) 208 34 44 of verkiezingen@Valkenswaard.nl