Van blik naar bomen – Groen in het centrum

Vandaag was weer een nieuwe mijlpaal op weg naar een nieuw centrum voor Valkenswaard. Onder toeziend oog van projectwethouder Theo Geldens, Marc Glaser (namens de Valkenswaardse horeca) en centrummanager Jef van Stratum werden zes bomen geplant op het westelijk deel van de Markt.

De werkzaamheden op de Markt startten in maart met het verwijderen van het asfalt van de doorgaande weg. Hét bewijs dat er echt iets gaat veranderen op de Markt. Het asfalt maakte de afgelopen weken plaats voor de eerste klinkerbestrating. De rijbaan van weleer – doorn in het oog van veel inwoners door het drukke doorgaande verkeer – keert niet meer terug. Wat overblijft is een veel smallere rijbaan voor eenrichtingsverkeer en een busbaan. Het centrum wordt zo weer meer domein van fietsers en voetganger, de auto is te gast.

Meer dan nieuwe stenen

Een smallere rijbaan maakt ruimte voor meer verblijfsgebied, vooral voor de huidige terrassen van de horeca. De contouren hiervan zijn al zichtbaar. Maar de aanpak van het centrum gaat verder dan alleen stenen. Groen speelt een belangrijke rol in de nieuwe plannen. En dat werd op 15 april zichtbaar toen zes grote bomen werden geplaatst aan de westzijde. “Waar vroeger blik reed, staan nu bomen”, aldus wethouder Geldens.

Feestelijke dag

Marc Glaser (eigenaar van café De Bel) is zichtbaar blij met de ontwikkelingen. “De ondernemers in het centrum zijn vanaf het eerste moment betrokken bij de plannen voor het centrum. In het begin was er best wat scepsis. Maar als ik zie wat er nu gebeurt, dan word ik daar echt heel blij van. Het zijn geen eenvoudige tijden voor de horeca, al gloort er stiekem hoop aan de horizon. Maar als ik dan kijk wat er hier voor de deur gebeurt, dan versterkt dat die hoop echt. Ik vind dit een feestelijke dag.” Ook centrummanager Jef van Stratum ziet de ontwikkelingen in het centrum met vertrouwen tegemoet. “Ik zeg het vaker: een centrum is echt de huiskamer van een gemeente. En zo’n ruimte moet goed voelen. Groen helpt daarin absoluut mee in de uitstraling en de sfeer. Ik weet zeker dat we met alle ontwikkelingen van nu straks een hele fijne huiskamer krijgen.”

Voorbode voor meer groen

De zes bomen zijn een voorbode van verdere vergroening in het centrum. Zo komen op korte termijn de bomen voor de Nicolaaskerk in ruime boomvakken te staan met onderbeplanting. En daarnaast is bijvoorbeeld ook het Hofnarplein vergroend. Meer informatie over de plannen vindt u op de pagina Masterplan Centrum.