Afgelopen vier weken hebben leerlingen van 13 basisscholen uit Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard 2024!. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 12.536 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool De Grasspriet uit Valkenswaard is met 2553 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Rens Pijnenburg van gemeente Valkenswaard overhandigde afgelopen 28 maart de trotse school de prijs. 

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. 

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: De Bijenkorf, SBO Jan Nieuwenhuizenschool, De Vuurvlinder, SBO Petraschool, basisschool Trudo en De Talisman uit Eindhoven. In Geldrop-Mierlo doen De Vlinder, De Ganzenbloem en de Sint Jozefschool en in Valkenswaard De Pionier, OBS De Belhamel, basisschool Agnetendal en De Grasspriet.

De E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard is een initiatief in samenwerking met Cure Afvalbeheer. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op inleverpunten.stichting-open.org om te kijken waar u dit in kunt leveren of breng het naar  uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation. Daarnaast kunt u bij aankoop van een nieuw apparaat uw oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel. 

Wethouder Rens Pijnenburg en leerlingen van basisschool De Grasspriet