De gemeente Valkenswaard pakt flink door in de strijd tegen zwerfvuil. Er worden diverse initiatieven gestart om bewustwording te creëren en gedragsverandering te bereiken. Misschien heb je inmiddels ook al kennis gemaakt met Jack Vuilbek. Jack heeft altijd honger en hij is gek op zwerfafval. Jack speelt de hoofdrol in de nieuwe campagne van de gemeente Valkenswaard tegen zwerfafval. Je komt zijn gulzige kop tegen op openbare afvalbakken en ‘blikvangers’.

In Nederland belandt jaarlijks naar schatting 50 miljoen kilo afval op straat en in de natuur. Ook Valkenswaard ontkomt niet aan deze plaag. Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval in hun wijk. De gemeente ontvangt er regelmatig meldingen over. Met de nieuwe campagne wil de gemeente meer bewustwording bij de vervuilers creëren. Afval op straat gooien is vaak een kwestie van slordigheid. Het is een kleine moeite om het even bij je te houden tot je thuis bent of een afvalbak ziet. Die knop in het hoofd moet om.

Focus op snoeproutes

Veel zwerfafval is te vinden langs zogeheten snoeproutes. Dat zijn de routes van scholen naar supermarkten en snackbars. Sommige scholieren die in de pauze iets te snacken gaan halen, gooien de verpakkingen van snoep, frisdrank en broodjes zonder nadenken op de grond. Scholieren zijn daarom een belangrijke doelgroep van de campagne. Met een ludieke en positieve boodschap worden ze verleid om hun afval vaker in een openbare afvalbak te deponeren. Posters op scholen en in supermarkten ondersteunen de campagne. Dus: kom jij onderweg Jack Vuilbek tegen en heb je een leeg blikje, flesje, chipszak, of snoepverpakking bij je? Goed mikken en laat ‘m smullen!

Meer actie tegen zwerfafval

Juist omdat het zoveel ergernis oproept staat de bestrijding van zwerfafval bij de gemeente Valkenswaard hoog op de agenda. De gemeente ondersteunt educatieprojecten over zwerfafval op scholengemeenschap Were Di en voor het basisonderwijs. Ook is er vorig jaar gestart met de campagne Zakkenvullers, waarbij Valkenswaardse verenigingen geld kunnen verdienen door zwerfvuil te verzamelen en in te leveren. Het aanwakkeren en faciliteren van bewonersinitiatieven en deelnemen aan landelijke opschoondagen worden gestimuleerd. Tevens wil de gemeente Valkenwaard zich inzetten om nieuwe duurzame ideeën te ontwikkelingen. Dus, mocht je je geroepen voelen, dan wordt jouw idee beoordeelt op originaliteit, kosten, beheer en geschiktheid en misschien wel opgepakt.

‘De gemeente ruimt ook zelf veel zwerfafval op en zorgt voor afvalbakken op de juiste plekken’, vult wethouder Theo Geldens (Natuur en Milieu) aan. ‘Maar iedereen kan een bijdrage leveren. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als we allemaal elke dag één stuk zwerfafval oprapen, is het probleem snel de wereld uit.’