De gemeente Valkenswaard, woningstichting Woningbelang en de HuurdersBelangenVereniging (HBV) van Woningbelang komen elk jaar samen om afspraken te maken over het woonbeleid in Valkenswaard. Op dinsdag 13 december zijn deze prestatieafspraken voor 2023 door alle partijen ondertekend.

Om de prestatieafspraken te realiseren, hebben de drie partijen elkaar nodig. Heel zwart wit: de gemeente voor de grond, Woningbelang voor de bouw van woningen en de HBV voor betekenisvolle inspraak van de huurders. Naast onder andere beschikbare en betaalbare woningen voor jongeren en geschikte woningen voor senioren is er in de prestatieafspraken voor 2023 natuurlijk heel veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing.

Wethouder wonen Bram Bots: ”Als gemeente hebben onze inwoners en hun woonbehoeften onze volle aandacht. Want goed wonen gaat ons allemaal aan. Dat maakt de prestatieafspraken zo belangrijk. Met deze afspraken zetten we samen de schouders eronder om voldoende woningen te realiseren voor alle inwoners van Valkenswaard. En dat is hard nodig.”

Directeur Woningbelang Maarten Meulepas: “Iedereen heeft recht op prettig wonen. Dat wil zeggen wonen in goede, betaalbare en duurzame woningen in veilige en leefbare wijken waar je jezelf mag zijn en thuiskomt. Het belang van een thuis werd wederom duidelijk gemaakt toen de wereld er tijdens de coronapandemie grauw en soms hopeloos uitzag”.

Beschikbare, betaalbare en geschikte woningen

In Valkenswaard bedraagt het aantal sociale huurwoningen, mede dankzij de inspanningen van Woningbelang, al bijna 30% van het totale aantal woningen. Toch blijft de vraag naar betaalbare woningen al jaren groter dan het aanbod. Om het woningtekort in te lopen, moeten we niet alleen kijken naar nieuwbouw, maar ook naar de mogelijkheden om bestaande woningen beter te gebruiken. De toename van ouderen die zelfstandig blijven wonen, bijvoorbeeld, resulteert in een toenemende behoefte aan betaalbare seniorgeschikte woningen. Door hierop in te spelen, komen door doorstroming deze woningen vrij voor starters. Daarnaast zien we een toename van statushouders en van het aantal mensen met een bijzondere huisvestingsvraag vanwege sociale, fysieke of medische problemen. Veel vraag dus en weinig aanbod. Daarom moet de huidige schaarste eerlijk verdeeld worden onder deze verschillende doelgroepen.

De verwachting is dat er tot 2028 behoefte zal zijn aan minimaal 30 sociale huurwoningen per jaar. We hebben in het afgelopen jaar flinke stappen gezet in een aantal nieuwbouwprojecten, waarvan onderstaande in uitvoering zijn of richting uitvoering gaan:

  • Stakenborgakker: 16 woningen
  • Emmalaan: 22 woningen
  • Wilde Wingerd: 46 woningen
  • Barentszstraat: 12 woningen

Met deze projecten voegt Woningbelang in de jaren 2023 tot 2025 96 woningen toe aan de betaalbare woningvoorraad in Valkenswaard.

Leefbaarheid en veiligheid

De gemeente Valkenswaard moet een plek zijn waar inwoners veilig over straat kunnen. Daarom gaan we samen aan de slag in de wijken, want een huis wordt pas een thuis als je je prettig en veilig voelt in de wijk waarin je woont. We werken aan de leefbaarheid en de veiligheid in de wijken. Zo trekken we samen op in de aanpak van overlastsituaties, woonfraude, drugs en omgang met bewoners met psychische kwetsbaarheid en/of verward gedrag. Daarnaast zien we kansen om de mooie initiatieven die plaatsvinden in de wijken te stimuleren en te faciliteren.

Inclusiviteit

Samen streven we naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen en iedereen er kan en mag zijn. Wij willen dat iedereen in diverse en gemengde wijken kan wonen. Dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Dat iedereen goed onderwijs kan genieten en dat iedereen toegang heeft tot het culturele aanbod. Kortom: dat iedereen perspectief heeft op het ‘meedoen’ in een inclusieve samenleving.

Duurzaamheid en energiebesparing

De op korte tijd immens gestegen energieprijzen drukken ons wederom met onze neus op de feiten. “Wat kúnnen we doen?” is een gepasseerd station. “Wat móeten we doen?” is de enige weg naar een energieneutrale toekomst. Om de CO2-uitstoot terug te dringen, moeten we ons dus allemaal inspannen. Zo bekijkt de gemeente in de warmtetransitievisie per wijk hoe zij van het gas af gaan en wat de alternatieve warmtebronnen zijn. Woningbelang investeert al lang en veel in duurzaamheid, circulariteit en energiebesparing en zal dat blijven doen. Dat draagt namelijk niet alleen bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het uitputten van grondstoffen, maar levert huurders ook meer wooncomfort en een lagere energierekening op. Twee vliegen in één klap.

Op de foto v.l.n.r. wethouder wonen Bram Bots, directeur Woningbelang Maarten Meulepas, burgemeester A. Ederveen en Fred Fens namens HuurdersBelangenVereniging Woningbelang. Foto: Roel van Moorsel