Metamorfose voor Eindhovenseweg - De winkelstraat die het dorp verdient

Het werk aan de Eindhovenseweg is op 10 januari van start gegaan. De voorheen drukke, doorgaande weg maakt plaats voor een gezellige winkelstraat. Niet langer bepaalt het autoverkeer het beeld; de straat wordt weer voor en van het winkelend publiek. Maar eerst heersen helaas nog even graafmachines en stratenmakers.

Hoewel werkzaamheden als deze altijd leiden tot overlast, proberen gemeente en aannemer dit tot een minimum te beperken. Ook wanneer de winkels straks -hopelijk zo snel mogelijk- weer open mogen. Om dit duidelijk te maken, deelden projectwethouder Theo Geldens en centrummanager Jef van Stratum op 10 januari deurmatten uit bij enkele winkels die grenzen aan het eerste werkvak.

Op de foto vlnr: Wethouder Theo Geldens, Tommy Schuitema (Pearl), Centrummanager Jef van Stratum

Belangrijk voor het centrum

Wethouder Geldens: “Eindelijk krijgen we de winkelstraat die het centrum verdient. Dus met extra ruimte voor groen, voor terrassen eventueel. Een plek waar je als winkelend publiek graag wil zijn. Het is natuurlijk verschrikkelijk voor onze winkeliers dat ze nu dicht moeten blijven. Ik hoop echt dat ze zo snel mogelijk weer open kunnen. Hoe fijn zou het zijn als we in het voorjaar allemaal weer kunnen genieten van deze prachtige winkelstraat? Ik kijk daar naar uit.” Ook de centrummanager kijkt reikhalzend uit naar de verbeteringen. “Het centrum is toch de huiskamer van ons dorp. Dat moet dus een plek zijn waar het fijn voelt, comfortabel, gezellig. Je ziet dat de vernieuwde Markt daar al aan bijdraagt. Maar dit stukje Valkenswaard gaat het straks helemaal ‘af’ maken.”

Samen

Maar voordat het zo ver is, moet de zaak eerst op de schop. Dat kan helaas niet zonder overlast. Geldens: “We pakken de zaken grondig aan. We gaan ook in de grond aan het werk omdat we alles in een keer goed aanpakken. In goed overleg kijken we hoe we de overlast zo veel mogelijk kunnen beperken. Zoals we overigens ook samen willen bekijken hoe ondernemers deze lockdown door kunnen komen. Natuurlijk moeten we ons aan de landelijke beperkingen houden. Maar we zijn altijd bereid om ook te kijken naar wat wél mogelijk is. Want het is voor winkeliers op dit moment echt niet leuk.”

Werkvakken

De Eindhovenseweg staat dus voor even op z’n kop vanaf de Beelmanstraat tot de Markt. Behalve de aanpassingen in de openbare ruimte, wordt ook gewerkt aan het riool, water- en gasleidingen. Om de impact voor publiek en ondernemers zo veel als mogelijk te beperken, wordt gewerkt in werkvakken van 80 meter. Binnen de vakken blijven winkels te voet bereikbaar bijvoorbeeld. Buiten het werkvak blijven winkels bereikbaar via nieuwe, tijdelijke of bestaande verharding. Wanneer alles loopt zoals gepland, zijn de werkzaamheden in mei 2022 gereed.

Meer weten over het werk aan het nieuwe centrumhart? Kijk op www.valkenswaard.nl/masterplan