Wat is leerlingenvervoer?

Leerlingenvervoer is bedoeld voor leerlingen die (vanwege bijvoorbeeld een beperking) niet zelfstandig naar school kunnen reizen. Er zijn verschillende vormen van leerlingenvervoer:

  • Kilometervergoeding fiets + begeleider
  • Openbaar Vervoer vergoeding + begeleider
  • Kilometervergoeding eigen vervoer
  • Aangepast vervoer (taxi/busje)

Om te kunnen beoordelen of u in aanmerking komt voor leerlingenvervoer, kijken wij onder andere naar de afstand tot de dichtstbijzijnde toegankelijke school, de mogelijkheden (en beperkingen) van de leerling en de begeleidingsmogelijkheden (bijvoorbeeld door één van de ouders).

De aanvraag wordt getoetst aan de 'Verordening Leerlingenvervoer' van de gemeente Valkenswaard. De verordening is uitgewerkt in een aantal beleidsregels: Beleidsregels Leerlingenvervoer Valkenswaard 2023 (zie onder).

Ik wil leerlingenvervoer

U dient online een aanvraag in voor leerlingenvervoer.

aanvraag leerlingenvervoer

Verlengen leerlingenvervoer 

U kiest voor deze aanvraag als u een verlenging wilt aanvragen voor het komende schooljaar.

verlenging leerlingenvervoer

Wijzigingen doorgeven

Kleine wijzigingen (zoals een ander telefoonnummer of e-mailadres) kunt u per e-mail doorgeven via gemeente@valkenswaard.nl . Als er grote wijzigingen zijn (zoals verhuizing of een andere school) moet u in de meeste gevallen een nieuwe aanvraag indienen. 

aanvraag leerlingenvervoer

Bij twijfel kunt u altijd eerst telefonisch contact met ons opnemen via (040) 2083444 van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 - 12.00 uur.

Vervoer naar praktijkonderwijs

Er is een rechtstreekse busverbinding tussen Valkenswaard (Markt) en het Pius X College, met een tussenstop in Dommelen (bushalte Ambrosiusdal Tienendreef) en terug. Dit vervoer wordt verzorgd door Touringcarbedrijf Van Gompel. In- en uitchecken met een OV-chipkaart is in deze bus niet mogelijk; de leerlingen betalen de kosten met een strippenkaart die zij op school kunnen kopen. 

U hoeft voor dit vervoer geen aanvraag in te dienen bij de gemeente.
 

Wat kost het?

In sommige gevallen moet u een eigen bijdrage betalen voor leerlingenvervoer. Tijdens het invullen van de aanvraag ziet u of u een eigen bijdrage moet betalen.