De inhoud is geladen.

Logo Gemeente Valkenswaard
Logo Gemeente Valkenswaard

Ik sta sterk

Test uw risico en voorkom vallen

Iedereen wil gezond ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Een val kan dit in één klap veranderen. Gelukkig kunt u een val voorkomen door uw valrisico te controleren en in beweging te blijven. Bekijk hieronder hoe u in drie stappen sterk blijft staan!
 

Stap 1: Valrisico controleren

Het risico om te vallen neemt toe bij het ouder worden. Beantwoord de onderstaande vragen en ontdek of u een verhoogde kans hebt om te vallen.

VraagAntwoord
Bent u in de afgelopen 12 maanden gevallen?Ja / Nee
Heeft u moeite met bewegen en/of balans houden?Ja / Nee
Bent u bang om te vallen?Ja / Nee

Op één of meerdere vragen Ja geantwoord

U heeft een grotere kans om te vallen. Geen zorgen, een fysio in uw buurt helpt u verder. Ga naar stap 2. 

Op alle vragen Nee geantwoord

U heeft op dit moment geen verhoogd valrisico. Bekijk alle tips om sterk te blijven staan. Gaan naar stap 3.

Stap 2: Kom naar de voorlichting

Bent u 65 jaar of ouder? Kom dan naar de bijeenkomst van 'Ik sta sterk'. In Valkenswaard vinden we het erg belangrijk dat we preventief te werk gaan en daar willen we u graag bij ondersteunen. Daarom organiseren we momenten waarin u informatie over de ketenaanpak valpreventie kunt ontvangen. Het is voor alle thuiswonende 65-plussers, maar we doen dit wijk voor wijk. In de periode februari - april is het centrum aan de beurt geweest. De andere wijken volgen op een later moment. Inwoners ontvangen tijdig bericht met meer informatie zodra hun wijk aan de beurt is.

Wat houdt het screenen in?

Mocht u graag willen weten of u in aanmerking komt voor een valinterventie, dan kunt u op de bijeenkomst een afspraak maken om u (op een later moment) te laten screenen. De screening bestaat uit een paar vragen en eventueel een looptest. Op basis hiervan wordt bepaald of en in welke mate er sprake is van een valrisico. Na de screening bespreken we samen met u de uitkomsten en krijgt u informatie over eventuele vervolgstappen. Wat kunt u zelf doen en welke mogelijkheden zijn er om hulp te krijgen? We bespreken met u of een beweegprogramma geschikt is.

Aanmelden

Thuiswonende inwoners van 65 jaar en ouder uit de wijken Hoge Akkers en Kerkakkers ontvangen binnenkort een brief over het programma Ik sta sterk. Daarin staat meer informatie.

Heeft u een brief ontvangen en wilt u zich direct inschrijven? Dat kan vanaf 18 juni via deze link:
www.sportiefvalkenswaard.nl/inschrijving-ik-sta-sterk

De voorlopige planning voor andere wijken staat onder het kopje Planning. (Let op: deze planning kan nog wijzigen.)

Stap 3: Beweegaanbod

Komt er uit de screening dat u geen verhoogd valrisico heeft, maar wilt u toch graag fit blijven? Dan kunt u gelukkig zelf veel doen om een val te voorkomen en stevig te blijven staan. Bijvoorbeeld door uw kracht en balans te trainen, gezond te eten en regelmatig uw ogen te laten controleren. Bekijk de 'Tips om sterk te blijven staan' onder aan deze webpagina. Er is in onze gemeente volop sport- en beweegaanbod. Veel informatie vindt u in de beweegbrochure die onlangs is verspreid onder 65+ huishoudens. Heeft u geen exemplaar ontvangen? De brochure ligt op openbare locaties, zoals buurthuizen, huisartsenpraktijken en fysiotherapiepraktijken. Ook is deze digitaal beschikbaar via www.sportiefvalkenswaard.nl.

Valrisico

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. We worden allemaal ouder en de kans op een valpartij neemt toe bij het ouder worden. 50% van de 75-plussers en 60% van de 85-plussers komt zelfs jaarlijks ten val! De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Veel mensen worden na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. Bovendien herstel je minder goed van lichamelijk letsel wanneer je ouder wordt.

Door deze factoren heeft een valongeval veel impact op de zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.
Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij u kan struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien.  

Valrisico in beeld

Het is belangrijk om het valrisico in kaart te brengen en bij een verhoogd valrisico te onderzoeken welke factoren hier invloed op hebben. Hierin werken onder andere fysiotherapeuten, andere behandelaars, wijkcommisies en de gemeente nauw samen in het valpreventieprogramma ‘Ik sta sterk’.
Er wordt intensief samengewerkt met thuiszorgorganisaties, sociaal wijkteams en lokale sportaanbieders. Door goed met elkaar samen te werken, krijgt u altijd de juiste zorg op de juiste plaats.
 

Planning screeningsdagen

Het preventieprogramma 'Ik sta sterk' is voor alle thuiswonende 65-plussers, maar we doen dit wijk voor wijk. In de periode februari-april is het centrum aan de beurt geweest. De andere wijken volgen op een later moment. Zie hieronder een overzicht van de voorlopige planning:

  • Juni - november 2025: Kerkakkers en Hoge Akkers
  • November 2025 - april 2026: Borkel, Turfberg en Industrieterrein
  • Januari - mei 2026: Dommelen
  • Juni - november 2026: Gegraaf en Geenhoven

De planning is voorlopig en kan nog wijzigen. Inwoners ontvangen tijdig bericht zodra hun wijk aan de beurt is.

Tips om sterk te blijven staan

Als je valt kan dit veel invloed hebben op je lichaam en hoe je je voelt. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een val te voorkomen. Met 6 eenvoudige tips blijf je sterk staan en verkleint u de kans op een val. Zo kunt u blijven doen wat voor u belangrijk is.

  • Trainen van evenwicht en spierkracht: het is belangrijk om lekker in beweging te blijven. Op de website www.sportiefvalkenswaard.nl vindt u het beweegaanbod van Valkenswaard. Hiervoor kunt u zichzelf inschrijven.
  • Controleer uw medicijnen: Slikt u medicijnen? Sommige medicijnen geven een duizelig of slaperig gevoel. Bij het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk wordt het risico op vallen groter. Laat daarom uw medicijnen regelmatig controleren door de huisarts of apotheker.
  • Eet lekker en gezond: Gezond eten en drinken houdt de botten en spieren sterk.
  • Controleer uw ogen: Goed kunnen zien is belangrijk om je evenwicht te kunnen bewaren. Wanneer je ouder wordt, gaan je ogen achteruit. Laat deze tijdig controleren.
  • Zorg voor goed passende schoenen: Wanneer je ouder wordt, veranderen je voeten. Je voeten worden bijvoorbeeld groter. Het is belangrijk dat u schoenen draagt die goed zitten. Zo voorkom je dat je struikelt.
  • Voorkom dat je thuis valt: Thuis breng je veel tijd door. Zorg dat uw huis veilig is (o.a. geen losse snoeren, een antislip laag onder het vloerkleed, geen spullen op de trap leggen). Zo verklein je de kans op een val.

Kijk voor verdere uitleg van de tips op de website www.hoesterkstaik.nl.

Beweegprogramma’s

Er worden in Valkenswaard verschillende beweegprogramma’s aangeboden. Nadat u een screening heeft gehad, wordt met u besproken welk programma het beste bij uw situatie past.

Bekijk de beweegprogramma's

Informatie voor professionals

Dit valpreventieprogramma ‘Ik sta sterk’ is tot stand gekomen vanuit de ketenaanpak Valpreventie. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om het valrisico in kaart te brengen en bij een verhoogd valrisico te onderzoeken welke factoren hier invloed op hebben. In deze ketenaanpak werken we onder andere met fysiotherapeuten, andere behandelaars, wijkcommissies en de gemeente nauw samen in het valpreventieprogramma ‘Ik sta sterk’. Meer informatie vind je onder het kopje Over 'Ik sta sterk'. 

Oproep: kun jij bijdragen aan meer en betere valpreventie?

Ben je een professional en wil je partner worden en aansluiten in onze gezamenlijke aanpak ‘Ik sta sterk’? Of heb je een idee en wil je hier eens over praten? 
Neem dan contact op via ikstasterk@valkenswaard.nl.

Over 'Ik sta sterk'

Over ons

Het valpreventieprogramma ‘Ik sta sterk’ is een samenwerking tussen gemeente en lokale partners als fysiotherapeuten en andere (zorg)professionals. Het is voor alle inwoners van Valkenswaard.

Ons doel is bijdragen aan een betere vitaliteit en een hogere kwaliteit van leven voor senioren. Veilig, zelfstandig en actief ouder worden staat daarbij centraal. Daarnaast streven we ernaar het aantal valincidenten onder 65-plussers te verminderen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

We bieden kwalitatieve en effectieve preventie, voorlichting en training aan 65-plussers en ondersteunen hen met bewezen valpreventieprogramma’s en/of verwijzen naar sportaanbod. Met als doel het verkleinen van uw kans op een valongeluk, verbetering van balans en spierkracht en het behoud van uw zelfstandigheid.

Beweegprogramma’s

De aangesloten fysiotherapiepraktijken bieden verschillende beweegprogramma’s aan, waaronder:

  • Otago
  • In Balans
  • Vallen Verleden Tijd

Deze programma’s richten zich op het verbeteren van balans, kracht en mobiliteit, en zijn effectief gebleken in het verminderen van valincidenten.

Sportaanbod

Op de website www.sportiefvalkenswaard.nl vindt u het beweegaanbod van Valkenswaard. Hiervoor kunt u zichzelf inschrijven. Bekijk ook de sport- beweeg en cultuurbrochure.

Contact

Wencke van Deurzen

Wencke van Deurzen

Coördinator 'Ik sta sterk'

Lotte Oude Aarninkhof

Lotte Oude Aarninkhof

Coördinator 'Ik sta sterk'

Sem Flohr

Sem Flohr

Werkzaam als Sport- en Beweegregisseur bij de Gemeente Valkenswaard.

Telefoonnummer: 040 - 208 3444