Het is in Valkenswaard al jaren ergernis nummer 1: hondenpoep. Stoepen, speelveldjes en plantsoenen raken vervuild doordat baasjes de drollen van hun honden niet opruimen. Laten we samen Valkenswaard hondenpoepvrij maken. Doe je ook mee?

De gemeente is in januari 2023 een campagne gestart om hondeneigenaren meer bewust te maken van hun verantwoordelijkheid.

De gemeente heeft de kernen Valkenswaard en Dommelen voor deze campagne verdeeld in 15 wijken (onderaan deze webpagina vind je het schema met de planning en wijkindeling). Elke maand loopt de actie in een andere wijk.  In de wijken hangen we opvallende posters bij bekende hondenuitlaatplekken. Ook worden er flyers huis-aan-huis verspreid. BOA’s zullen vaker controleren en zo nodig boetes uitdelen aan overtreders. We zoeken ook de wijkcommissies en (sport)verenigingen op om de actie te ondersteunen en er meer bekendheid aan te geven.

Hoe hoort het ook alweer?

Wie zijn hond uitlaat is verplicht de poep meteen na de daad op te ruimen. Dat staat in onze gemeente glashelder beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2:58: ‘Degene die zich met een hond op een openbare plaats begeeft is verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van die hond onmiddellijk worden verwijderd.’ Opruimen gaat heel gemakkelijk met een meegebracht zakje. Het zakje kun je meteen daarna in een van de vele afvalbakken gooien die in de nabijheid van populaire hondenuitlaatplekken te vinden zijn.

Vies en onhygiënisch

Drollen opruimen is dus een kleine moeite en de overgrote meerderheid van de baasjes houdt zich netjes aan de regels. Maar toch wordt het nog te vaak ‘vergeten’. Met als gevolg dat de poep terecht kan komen onder schoenzolen van voorbijgangers of op de kleding van spelende kinderen. Dat is niet alleen vies en onhygiënisch, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid: hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten die mens en dier ziek kunnen maken.

Veel klachten

Veel mensen ergeren zich aan achtergelaten hondendrollen. De gemeente ontvangt er al jarenlang veel klachten over. En ook al worden er boetes uitgedeeld, sommige hondeneigenaren blijven hardleers. Te vaak blijft de poep liggen op stoepen en speelveldjes. Daar komt bij dat gedurende de coronaperiode het hondenbezit is toegenomen en daarmee ook de poepoverlast.

Bewust maken

Het is duidelijk: hondenpoep leidt tot veel ergernis en het is niet meer dan normaal dat je bij het uitlaten van je hond de drollen meteen opruimt. En wist je dat de boete voor het niet verwijderen van je hondendrol € 150 bedraagt? Dat geld kun je in deze dure tijden wel beter gebruiken, toch?

    Doe mee en ruim die drol op

    • Zorg dat je bij het uitlaten altijd een plastic zakje bij je hebt.
    • Raap met het zakje de drol op en knoop het zakje dicht.
    • Gooi het zakje in een afvalbak.
    • Zo houd je je leefomgeving schoon en voorkom je een boete. Kleine moeite toch?