Gemeente en Hermes samen sterk in behoud buslijn 318

Om het openbaar vervoer blijvend mogelijk te maken in Dommelen-Zuid hebben de gemeente Valkenswaard en Hermes overeenstemming bereikt. De buslijn 318 blijft behouden. De gemeente is bereid enige aanpassingen te doen in de reconstructie in de Bergstraat en Dommelseweg waardoor het reiscomfort en de maximale reistijd van Luyksgestel tot station Eindhoven Centraal voor de reizigers acceptabel blijven. Bestuurlijk en intensief collegiaal overleg tussen beide organisaties, in afstemming met de provincie Noord-Brabant, hebben zijn vruchten afgeworpen. “Samen hebben we ons sterk gemaakt om het openbaar vervoer voor inwoners van Dommelen-Zuid te behouden”, aldus wethouder Bots en de heer Tilburgs, commercieel manager van Hermes Groep. 

Openbaar vervoer Dommelen-Zuid geborgd

Wethouder Bots vervolgt: “We zijn heel blij met deze uitkomst. Het was belangrijk om snel tot een oplossing te komen omdat we nu al met de reconstructie van de Bergstraat bezig zijn. Nu we samen tot overeenstemming zijn gekomen, hebben we de buslijn 318 veiliggesteld. Het is essentieel dat inwoners van Dommelen-Zuid per openbaar vervoer bereikbaar zijn. Dat is ook verankerd in onze mobiliteitsvisie, regionaal en provinciaal beleid.  Onze inwoners en gemeenteraad hebben geholpen te benadrukken hoe belangrijk de buslijn 318 is. Dank daarvoor. We zagen het als onze taak om samen met Hermes en de provincie een oplossing te vinden. Ik ben er trots op dat dit door onze gezamenlijke bereidheid is gelukt”, aldus de wethouder verkeer en mobiliteit.

Reiscomfort en reistijd

De heer Tilburgs van de Hermes Groep vult aan. “We zijn blij met de aanpassingen door de gemeente aan de wegen (minder drempels) waardoor het comfort voor onze reizigers en de toename van de  reistijd acceptabel blijven. Dat hebben we in goed overleg met elkaar bereikt. Ook wij hebben als doel deze regio en onze reizigers zo goed mogelijk van openbaar vervoer te voorzien.”

Tijdelijke routes tijdens reconstructie 

Nadat de Bergstraat klaar is, rond de zomer dit jaar, kan buslijn 318 weer Dommelen-Zuid aandoen. Dat geldt ongeveer voor een half jaar. Daarna komt de buslijn wederom te vervallen omdat de Dommelseweg zijn reconstructie ondergaat. Naar verwachting eind 2024, wanneer de Dommelseweg gereed is, kan de buslijn 318 weer haar vertrouwde reizigers ophalen in Dommelen-Zuid. Buslijn 317, van Eindhoven Centraal Station naar de Damianusdreef, blijft wel rijden gedurende 2023 en 2024.

Meer info over de reconstructie Dommelen-Zuid:  https://www.bereikbaarvalkenswaard.nl/werkzaamheden-dommelen-zuid
Alle wegwerkzaamheden binnen de hele gemeente zijn voortaan te zien op www.watgebeurtervoormijndeur.nl/valkenswaard#