Een garantstelling of logiesverstrekking is een verklaring waarin staat dat u iemand uit het buitenland uitnodigt om naar Nederland te komen. Deze verklaring is soms nodig bij een visumaanvraag. Een garantstelling of logiesverstrekking helpt om een visum te krijgen. U staat dan namelijk financieel garant voor deze persoon. U stuurt de ingevulde garantstelling of logiesverstrekking naar de betreffende persoon. Ga wel eerst naar de gemeente om uw handtekening te legaliseren. U maakt daarvoor een afspraak.

Afspraak maken

Wat moet ik doen?

Wat moet ik doen?

Bekijk de op de site van Nederland Wereldwijd(externe link) voor welke nationaliteiten een visum verplicht is.

U moet een formulier invullen en daarvan de handtekening bij de gemeente laten legaliseren. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft moet u beiden aanwezig zijn bij de gemeente en daar allebei uw handtekening plaatsen.

Hoe werkt het?

  • Vul het formulier alvast in, maar onderteken het nog niet. Dit doet u bij de gemeente.
  • Maak een afspraak en ga persoonlijk naar de gemeente. U ondertekent de garantstelling of logiesverstrekking aan de balie.

Afspraak maken

  • Gaat het om garantstelling en heeft u een echtgenoot of geregistreerd partner? Dan moet ook hij/zij dit formulier tekenen aan de balie.
  • U betaalt de kosten voor de legalisatie van de handtekening of handtekeningen.
  • U stuurt het ingevulde formulier naar de persoon die u uitgenodigd heeft.

Wat moet ik meenemen?

Let op: Onderteken het formulier nog niet! Omdat uw handtekening gelegaliseerd moet worden mag u alleen in het bijzijn van de ambtenaar van de gemeente uw handtekening zetten.

Wat kost het?

2023

Het legaliseren van een handtekening kost € 10,00 per handtekening.

Aanvullende informatie

De IND(externe link) heeft meer informatie over wat er nodig is om iemand naar Nederland te laten komen.