Gemeente Valkenswaard wil inwoners en bezoekers bewust maken hoe belangrijk het is om je huid goed te beschermen tegen de zon. Daarom opende wethouder Bram Bots vandaag drie slimme zonnebrandpalen: op de Markt, Sportpark Den Dries en de Malpie. Je kunt je hier gratis insmeren met zonnebrandcrème én de palen geven aan wanneer dit nodig is. 

Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker, waarmee ongeveer 20% van de bevolking te maken krijgt. Het aantal nieuwe gevallen loopt jaarlijks hard op. De grootste oorzaak is een te lange blootstelling van de huid aan uv-straling van de zon. De oplossing is vrij simpel: weren, kleren, smeren. Dus zoek de schaduw zoveel mogelijk op, bedek je huid met kleding en smeer jezelf goed in. 

Meer doen om te beschermen tegen de zon

“Met de inzet van de zonnebrandpalen willen we meer doen om inwoners en bezoekers te beschermen tegen de zon en verbranding van de huid voorkomen”, geeft wethouder Bram Bots aan. “Dit is gezien het aantal mensen dat met huidkanker te maken krijgt, hard nodig. Met de zonnebrandpalen zorgen we dat iedereen, ook op zonnige dagen, op een ludieke manier zorgeloos kan ontspannen, wandelen of buiten sporten in onze gemeente.”

Smeeradvies op de zonnebrandpaal 

De slimme palen geven advies over wanneer je moet smeren, door naar de hoogte van de UV-index te kijken en het risico op verbranding op dat moment. Want wist je dat een onbeschermde huid al rood kan kleuren na slechts 25 minuten blootstelling aan de zon? Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk. In Nederland is dit ongeveer vanaf april tot en met september.

De slimme zonnebrandpalen blijven tot het najaar staan. Daarna wordt bekeken wat de ervaringen van inwoners zijn en of de palen volgend jaar weer worden ingezet.