Waarom deze campagne?

Zwerfvuil is een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Bovendien is het schadelijk voor de natuur, mens en dier. Ook de gemeente Valkenswaard heeft schoon genoeg van zwerfvuil! Plastic flesjes, blikjes en andere verpakkingen horen niet thuis in berm of bos maar in de afvalbak. Afval hoort niet in de natuur of op straat maar in de afvalbak.

Daarom gaat de gemeente samen met de Valkenswaards sportverenigingen de strijd aan tegen zwerfafval via de Zakkenvullers opruimcampagne. Het doel is om Valkenswaard en de omringende natuur vrij van zwerfvuil te maken en te houden.

opruimen-zwerfafval

Hoe werkt het?

Valkenswaardse sportverenigingen kunnen geld verdienen door zwerfvuil te verzamelen. Volle zakken kunnen worden ingeleverd bij kringloopwinkel & werkplaats Verderest(externe link) in Valkenswaard. Per volle afvalzak keert de gemeente Valkenswaard een bedrag van € 2,50 uit.

Sportverenigingen kunnen zich vanaf 3 maart 2022 aanmelden via onderstaand formulier. Ze ontvangen dan inzamelsets waar ze mee aan de slag kunnen. In zo’n pakket zit een rol afvalzakken, een afvalzakhouder, een grijper, handschoenen en een veiligheidshesje. Deelnemende clubs ontvangen ook promotiemateriaal, zoals posters en flyers, om hun leden op te roepen mee te doen.

Aanmeldformulier campagne zakkenvullers

Spelregels

  • Aan de Zakkenvullers opruimcampagne kunnen alle sportverenigingen meedoen die gevestigd zijn in de gemeente Valkenswaard en die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
  • Overal binnen de gemeente Valkenswaard mag zwerfafval verzameld worden. Let daarbij goed op het verkeer! Er is één uitzondering: vanwege de veiligheid mag bij 80 km wegen geen zwerfafval geraapt worden, zonder toestemming/medewerking van de gemeente.
  • Volle zakken kunnen worden ingeleverd bij kringloopwinkel & werkplaats Verderest(externe link), John F. Kennedylaan 28 in Valkenswaard. Dit kan elke zaterdag van 9 tot 11 uur. Wilt u op een ander moment inleveren? Dat kan, na het maken van een afspraak. Bel hiervoor met Verderest via nummer 040-3039119.
  • Meld u bij aankomst aan bij een medewerker van Verderest, vul het inleverformulier in en laad de zakken in de speciale Zakkenvullers-container.
  • Gebruik alleen de doorzichtige, groene zakken van de gemeente voor het inleveren van zwerfafval. U kunt geen zakken met huishoudelijk of ander afval aanbieden. Verderest zal hier steekproefsgewijs op controleren.
  • We maken per kwartaal het ingezamelde bedrag over op de bankrekening van de vereniging.
  • De Zakkenvullers campagne loopt minimaal tot eind 2022.