Raad van State vernietigt bestemmingsplan Buitengebied 2
De Raad van State heeft op 4 november 2024 het bestemmingsplan Buitengebied 2 vernietigd. Dit bestemmingsplan werd op 16 december 2021 vastgesteld door de gemeenteraad van Valkenswaard. Na de vaststelling werden 25 beroepschriften tegen het plan ingediend bij de Raad van State. Tijdens de voorbereiding van het verweer tegen deze beroepschriften kwamen er steeds meer onvolkomenheden en fouten in het bestemmingsplan aan het licht. Sommige van deze fouten waren zo ernstig dat ze de basis van het plan aantastten. Om die reden besloot de gemeenteraad op 16 mei 2024 om de Raad van State te vragen het plan te vernietigen.
Op 24 oktober 2024 hield de Raad van State een regiezitting. Tijdens deze zitting vroeg de Raad van State aan alle betrokken partijen om uitleg te geven over de gevolgen van het verzoek om het bestemmingsplan te vernietigen. Na zorgvuldige afweging besloot de Raad van State op 4 november 2024 dat het plan inderdaad niet gehandhaafd kon worden.
Onderzoek naar verhaal van kosten
Tijdens de raadsvergadering van 16 mei 2024 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om te onderzoeken of een deel van de kosten voor het bestemmingsplan Buitengebied 2 verhaald kan worden op de ingehuurde partijen. Het college heeft dit onderzocht en geconcludeerd dat het niet haalbaar is om deze kosten te verhalen. De reden hiervoor is dat het in dit complexe dossier moeilijk is om fouten aan te tonen die direct aan de ingehuurde partijen te wijten zijn. Daarom heeft het college besloten geen verdere stappen te ondernemen om de gemaakte kosten te verhalen.
Gevolgen voor inwoners
Door de vernietiging van het bestemmingsplan gelden nu weer de oude bestemmingsplannen die voorheen van kracht waren. Dit heeft gevolgen voor lopende vergunningsaanvragen die gebaseerd waren op het vernietigde plan. Deze aanvragen moeten opnieuw getoetst worden aan de oude bestemmingsplannen. Voor iedere aanvraag wordt apart bekeken wat de gevolgen zijn. Daarnaast moet de gemeente een nieuw omgevingsplan maken voor het buitengebied. Omdat het buitengebied erg groot is, wordt dit stap voor stap gedaan. De gemeente zal inwoners en betrokken partijen hierover op de hoogte houden.
Voorbereidingsbesluit
Door de vernietiging van het bestemmingsplan wordt teruggevallen op de oude bestemmingsplannen. Maar ook deze bestemmingsplannen bevatten onjuistheden of zijn niet meer actueel. Het is niet wenselijk dat regels in de oude bestemmingsplannen blijven gelden. Daarom is er een voorbereidingsbesluit genomen. Door het nemen van het voorbereidingsbesluit wordt voorkomen dat er ongewenste ontwikkelingen ontstaan in het buitengebied. Met het voorbereidingsbesluit is in het omgevingsplan een verbod opgenomen om het feitelijke en legale gebruik van de gronden en bouwwerken te wijzigen en om nieuwe bouwwerken te bouwen.
Uiteraard is het niet de bedoeling om het hele buitengebied op slot te zetten. Daarom is er ook een afwijkmogelijkheid opgenomen. Dit voorbereidingsbesluit is gelijk aan het vernietigde bestemmingsplan Buitengebied 2 en is op 20 november in werking getreden.