• U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Daarvoor maakt u een afspraak.
 • Met een paspoort kunt u reizen naar elk land in de wereld.
 • Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn.
 • Een paspoort is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18.
 • Na vijf werkdagen kunt u persoonlijk het paspoort ophalen. Een spoedaanvraag is mogelijk, dit kost extra geld. Afhankelijk van het tijdstip van aanvraag is het paspoort de volgende dag of de dag daarna af te halen. Aanvragen na 12.30 uur kunnen de volgende dag niet geleverd worden.
 • Bij verlies of diefstal kunt u online een verklaring van vermissing indienen of u kunt een afspraak maken aan de balie en ter plekke de verklaring invullen. Daarna vraagt u direct een nieuw paspoort aan.
 • Voor de aanvraag bij kinderen jonger dan 18 jaar is er (digitale) toestemming van (beide) gezaghebbende ouder(s)/voogd/verzorger nodig. Het (digitale) formulier vindt u onder deze tekst. Let op de toestemming is maximaal 3 maanden geldig.
 • Let op: de pasfoto-eisen zijn aangepast. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag.
 • Voor het vaststellen van de identiteit werkt de gemeente Valkenswaard volgens het ID-protocol voor medewerkers burgerzaken van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB). Hierbij wordt gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen zoals een documentscanner en een camera voor gezichtsvergelijking. U wordt gevraagd hieraan medewerking te verlenen.

Afspraak maken

Pasfoto-eisen(externe link)

DigiD linkVerklaring vermissing reisdocument

DigiD linkToestemmingsformulier

Hoe werkt het?

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U moet dit identiteitsbewijs kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd. Dit heet de identificatieplicht.

Vanaf 18 jaar kunt u zelfstandig een paspoort aanvragen. Behalve als u onder curatele staat, dan is toestemming van de curator nodig.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U kunt online een verklaring van vermissing indienen of een afspraak maken aan de balie en ter plekke de verklaring invullen. Daarna vraagt u direct uw nieuwe paspoort aan. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig. Bent u uw paspoort in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw (tijdelijk) paspoort(externe link) aanvragen, waarmee u naar Nederland kunt reizen.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een geldig paspoort of identiteitskaart hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar. Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Via Koninklijke Marechaussee(externe link) kunt u nagaan welke regels er gelden als een kind meereist.

Zakenpaspoort

Reist u veel? Dan kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Dit is dikker dan een gewoon paspoort, namelijk 66 pagina's in plaats van 34 pagina's.

Tweede paspoort

Het tweede paspoort is 2 jaar geldig. U kunt deze aanvragen als u:

Als u een tweede paspoort wilt aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig hebt, bijvoorbeeld door een schriftelijk bewijs van de werkgever. Dit bewijs alleen is niet voldoende.
 • Voor de aanvraag van een tweede paspoort moet altijd de noodzaak worden aangetoond. Hiervoor moet u bewijsstukken overleggen zoals bijvoorbeeld de boeking van een reis die u gaat maken waarbij u conflicterende landen bezoekt of bewijs dat u regelmatig reist waarbij uw paspoort zich in verband met een visumaanvraag bij een buitenlandse vertegenwoordiging bevindt.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag voor een paspoort nemen wij uw vingerafdrukken. Let op! Zorg voor schone vingers. Verfresten en ander vuil kunnen problemen geven bij het nemen van vingerafdrukken. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.

Visum

Reist u naar het buitenland? Dan heeft u voor sommige landen ook een visum nodig. Informeer hiernaar bij een reisbureau of de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe wilt.

Reisdocumenten voor niet-Nederlanders

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u soms recht op een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort.

Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs(externe link)

Vluchtelingenpaspoort en vreemdelingenpaspoort

Vluchtelingenpaspoort

Afspraak maken

Een vluchtelingenpaspoort is een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen. U kunt ermee naar landen buiten Nederland reizen. Maar niet naar uw land van herkomst. Ook kunt u het vluchtelingenpaspoort in Nederland gebruiken als geldig legitimatiebewijs.

Vreemdelingenpaspoort

Afspraak maken

Als u een geldige verblijfsvergunning heeft, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit hebt, dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen bij de gemeente. Met een vreemdelingenpaspoort kunt u naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst. U dient hierbij aan te tonen dat u geen paspoort van uw land van herkomst kunt krijgen.

Wat heb ik nodig?

Aanvragen of vernieuwen van uw paspoort

Neem altijd het volgende mee:

 • Een goedgelijkende kleurenpasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag, en voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u nog hebt of nog niet door de gemeente ongeldig zijn gemaakt
 • Een pinpas om het paspoort te betalen

Jonger dan 18 jaar?

 • De aanvrager (het kind) dient zelf aanwezig te zijn.
 • 1 ouder moet minimaal fysiek aanwezig zijn en legitimeert zich en geeft toestemming, bij voorkeur vooraf digitale toestemming.
 • Andere gezaghebbende ouder moet ook toestemming geven, bij voorkeur digitale toestemming.
 • Als geen digitale toestemming gegeven kan worden, dan schriftelijke toestemming met originele legitimatiebewijzen (geen kopie).
 • Zowel de schriftelijke als de digitale toestemming mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Afhalen van uw paspoort

Wat neemt u mee?

 • oude paspoort / identiteitskaart die u nog moet inleveren

Wie haalt het document op?

Personen tot en met 11 jaarKind met ouder, voogd of verzorger. De ouder/voogd/verzorger moet het gezag over het kind hebben én zich bij het afhalen identificeren
Personen vanaf 12 jaarPersoonlijk afhalen

Afhalen door een ander persoon met een machtiging is niet mogelijk.

Wat kost het?

2024

ProductPrijs 
Paspoort€ 83,8510 jaar geldig
Paspoort tot 18 jaar€ 63,405 jaar geldig
Vluchtelingenpaspoort€ 63,40maximaal 5 jaar geldig
Vreemdelingenpaspoort€ 63,40maximaal 5 jaar geldig
Spoedleges€ 57,05 

Per 1 oktober 2021 alleen nog met paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK)

 

Vanaf 1 oktober 2021 komen Nederlanders alleen nog het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen met een geldig paspoort. De Nederlandse ID-kaart telt dan niet langer als reisdocument voor het VK. Dit geldt voor:

 • Engeland
 • Schotland
 • Wales en
 • Noord-Ierland.

Meer informatie: Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee! (vanaf 1 oktober)(externe link).

Aanvullende informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingenpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland(externe link). Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl(externe link) is het makkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Toestemmingsformulier afgifte reisdocument aan minderjarige

Indien u wel beschikt over DigiD dan graag toestemming geven via DigiD linkToestemmingsformulier 

Gelieve onderstaand formulier alleen te gebruiken indien u (of de andere ouder/gezaghouder) niet beschikt over DigiD.