Ook in de gemeente Valkenswaard komen zogeheten ‘invasieve exoten’ voor. Exoten zijn planten (en dieren) die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Deze exoten noemen we ‘invasief’ als ze voor problemen zorgen.

Bijvoorbeeld als ze andere soorten verdringen, voor schade zorgen en/of gevaarlijk zijn. In veel gevallen hebben invasieve exoten geen natuurlijke vijanden. Daardoor zorgen ze voor steeds meer problemen. Niet alleen voor mensen, maar ook voor de natuur.

Wat kunnen we ertegen doen?

De gemeente Valkenswaard wil ervoor zorgen dat invasieve exoten zich niet verder kunnen verspreiden. We trekken hierin samen op met de gemeenten Heeze-Leende en Cranendonck en IDverde Advies. We kunnen dit alleen doen als onze inwoners/organisaties daarbij helpen. Door verspreiding tegen te gaan beschermen we onze natuur en voorkomen we gevaarlijke gevolgen. 

Een ‘indringer’ in jouw tuin

Staat een invasieve exoot in jouw tuin of op jouw grond? Dan kun je deze het beste zorgvuldig verwijderen. Het verwijderen van zo’n plant is mogelijk gevaarlijk, daarom zijn hiervoor bepaalde regels opgesteld. Per exoot gelden er andere regels, het is daarom belangrijk om na te gaan om welke soort het gaat. Op onze website vind je een overzicht met kenmerken en foto’s. Twijfel je hoe je de plant moet verwijderen? Neem dan contact op met een hovenier of specialist. 

Een invasieve exoot op gemeentegrond

Zie je een invasieve soort in de openbare ruimte? Dan kun je een paar dingen doen.
Check, via de website van de gemeente, of het zeker één van de invasieve exoten is. Het beste is van de planten af te blijven, wanneer deze namelijk niet op de juiste manier worden verwijderd, verspreiden ze zich snel. Je kunt vervolgens een melding maken via de webpagina 'melding-maken', dan gaat één van onze medewerkers kijken of er actie nodig is. De gemeente maakt ook een overzicht van alle plekken waar de invasieve exoten zich bevinden. 

Meer weten? Kom naar de informatiebijeenkomst.

Op donderdag 8 september is er een informatiebijeenkomst van 19.00 tot 21.30 uur in het IVN gebouw aan de Bosstraat 25. Op zaterdag 1 oktober is er een exotenwerkdag. Daarover volgt later meer informatie. Wil je meer weten over invasieve exoten, of je aanmelden voor de informatiebijeenkomst en/of de werkdag? Ga dan naar deze webpagina www.valkenswaard.nl/invasieve-exoten