Deze zomer worden Oekraïners opgevangen in het voormalige kantoorpand van Brabantia aan de Haak 14 in Valkenswaard. Deze locatie wordt in de komende periode geschikt gemaakt om onderdak te bieden aan ongeveer 50 tot 60 vluchtelingen. Het college heeft in samenspraak met Brabantia besloten om hier een tijdelijke opvang in te richten voor Oekraïense vluchtelingen. De duur van de opvang is 12 maanden met een optie tot verlenging.

“Gemeente Valkenswaard wil een maximale bijdrage leveren in de opvang van Oekraïense vluchtelingen en dit maatschappelijk belang delen wij samen met Brabantia in Valkenswaard. Ik ben dan ook erg trots dat we dit gezamenlijk mogelijk kunnen maken,” zegt burgemeester Ederveen. 
Op dit moment vinden al zo’n 60 vluchtelingen uit Oekraïne een gastvrij onderdak in de gemeente Valkenswaard. Bij gastgezinnen en in enkele woningen van Woningbelang die tijdelijk beschikbaar zijn, omdat ze op termijn gesloopt worden. Een groep vluchtelingen met een verstandelijke beperking wordt opgevangen in vestigingen van Lunet, onder meer in Valkenswaard.
Cordaad Welzijn werkt met de gemeente samen om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden.

Opvanglocatie

Het voormalige kantoorpand van Brabantia op bedrijventerrein De Schaapsloop in Valkenswaard is in goede staat en staat tijdelijk leeg in afwachting van herontwikkeling. Het bedrijf verhuisde onlangs naar een nieuw pand aan de Leenderweg. Daardoor is het pand aan de Haak 14 nu beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. Directeur Gijs Lathouwers van Brabantia: “Nu er zoveel behoefte is aan opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne, willen wij als bedrijf graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en ons steentje bijdragen door een veilige plek te bieden aan mensen die huis en haard hebben moeten verlaten vanwege een oorlog in hun land.”

De gemeente informeert bewoners en bedrijven in de direct omgeving van de opvanglocatie met een brief. Zij worden op termijn ook uitgenodigd om een kijkje te nemen in de nieuwe locatie voordat de vluchtelingen aankomen.

Warm welkom 

“Ik heb er alle vertrouwen in dat ook deze vluchtelingen kunnen rekenen op een warm welkom in de gemeente Valkenswaard”, zegt burgemeester Ederveen. “Vanaf de komst van de eerste Oekraïners bieden inwoners en organisaties in onze gemeente zich aan om te helpen. Zo mogen de kinderen van de vluchtelingen gratis sporten bij enkele verenigingen en worden spullen ingezameld. Al deze initiatieven zijn hartverwarmend om te zien en worden enorm gewaardeerd”, aldus de burgemeester.  

Hulp bieden? 

Als gemeente krijgen wij tal van vragen binnen van inwoners die ook opvang of hulp aanbieden. Wilt u helpen? Op www.valkenswaard.nl/oekraine kunt u vinden hoe u kunt helpen. Heeft u een vraag aan ons? Stuur dan een mail met uw vraag, naam en telefoonnummer naar mailadres oekraine@Valkenswaard.nl. We nemen dan contact met u op.