Wist je dat je sinds begin dit jaar matrassen gratis kunt inleveren bij de Milieustraat in Valkenswaard?

Koop je een nieuw matras, dan betaal je in de winkel een verwijderingsbijdrage aan Matras Recycling Nederland. Gemeenten krijgen van deze organisatie een vergoeding voor het inzamelen en verwerken van afgedankte matrassen. De vergoeding voor gemeenten is omhoog gegaan. Daarom is nu het inleveren van matrassen bij de Milieustraat gratis geworden.

Wethouder Rens Pijnenburg, van Milieu en Duurzaamheid hierover: “Mooi dat we van de ondernemers een hogere bijdrage ontvangen voor de inzamel- en verwerkingskosten! Nu kunnen we het voor onze inwoners aantrekkelijker maken om hun oude matrassen in te leveren, zodat ze hergebruikt kunnen worden”

Maximaal drie matrassen

Een matras gaat gemiddeld acht tot tien jaar mee. Een matras dat je niet langer gebruikt, breng je naar de Milieustraat. Je mag maximaal drie matrassen per bezoek inleveren. Op deze manier hebben we voldoende ruimte om matrassen droog te bewaren. Dat zorgt voor een goede recycling.

Lever matrassen droog in!

Hergebruik van grondstoffen uit natte matrassen gaat niet. Ook kan in natte matrassen broei ontstaan, net als in een vochtige hooiberg. Broei leidt tot gasvorming en dat heeft vaak weer brand tot gevolg tijdens het transport of in de recyclingfabriek. Dat willen we graag voorkomen. Lever daarom je matras droog in.

Hergebruiken

De matrassen die je inlevert worden voor nieuwe producten gebruikt, zoals isolatiemateriaal, ondertapijt en judomatten. De stalen veren gaan naar de staalproductie. Zo gaat er niets verloren.