Locatiekeuze natuurbegraafplaats: bosgebied bij Klein Borkel

Na een uitgebreid locatieonderzoek en nadat de gemeenteraad in de gelegenheid is gesteld om wensen en bedenkingen kenbaar te maken, heeft het college het bosgebied bij Klein Borkel aangewezen als locatie voor een natuurbegraafplaats. Natuurmonumenten en Natuurbegraafplaatsen Nederland krijgen de mogelijkheid om hiervoor een plan uit te werken. Het bos ligt ten zuidwesten van de Luikerweg en ten noorden van de Bergeijksedijk en ten oosten van de weg Klein Borkel.
Zorgvuldig onderzoek
Om tot deze locatiekeuze te komen, is er onderzoek gedaan. In eerste instantie is breed gekeken naar bestaande natuurgebieden, wat leidde tot een selectie van vier locaties. Deze zijn vervolgens beoordeeld op onder andere planologische, ecologische en fysieke kenmerken. Op basis daarvan kwam het bosgebied bij Klein Borkel als meest geschikte locatie naar voren.
Waarom Klein Borkel?
Klein Borkel is op dit moment een productiebos met relatief weinig biodiversiteit. Door het in te richten als natuurbegraafplaats krijgt het gebied een opknapbeurt: de natuur wordt rijker en gevarieerder, en er ontstaat een rustgevende plek met betekenis.
Grondruil
Om de natuurbegraafplaats bij Klein Borkel mogelijk te maken, stelt het college voor om een grondruil aan te gaan met Natuurmonumenten. De gemeente wil hierbij gronden in het gebied De Malpie overnemen van Natuurmonumenten. Door deze gronden aan het bestaande gemeentelijke natuurgebied toe te voegen, ontstaat er één groot en aaneengesloten gebied. Zo krijgt de gemeente meer regie over hoe natuurbeheer, bereikbaarheid en recreatie in dit waardevolle gebied op elkaar worden afgestemd. In ruil daarvoor stelt de gemeente haar bosgebied bij Klein Borkel beschikbaar aan Natuurmonumenten.
Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken al sinds 2014 samen aan natuurbegraafplaatsen waarbij natuurontwikkeling altijd het uitgangspunt is. Het beheer van de natuurbegraafplaats blijft op lange termijn in handen van Natuurmonumenten. Wethouder Fons Potters licht verder toe: “Met deze ruil worden drie doelen tegelijk bereikt: de natuur bij Klein Borkel wordt versterkt, er komt een natuurbegraafplaats én de gemeente krijgt meer invloed op het beheer van De Malpie, een belangrijk Natura 2000-gebied met veel recreatieve waarde voor inwoners en bezoekers.”
Vervolg
Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten zullen in samenspraak met de omgeving een plan voor de ontwikkeling van dit gebied uitwerken. Er zijn volop mogelijkheden om het huidige productiebos om te vormen tot een soortenrijk en gevarieerd bos. In dit bos is dan ruimte voor natuurbegraven. Gebiedsmanager bij Natuurmonumenten Niels van den Hoogen: “We kijken er naar uit om samen met onze partner Natuurbegraven Nederland het bos bij Klein Borkel te ontwikkelen tot een soortenrijker natuurgebied waar rust, bezinning en een laatste rustplaats in de natuur samenkomen”.