Liberation Task Force overnacht dit jaar in Heeze-Leende

Valkenswaard krijgt doorkomst

In september is het 80 jaar geleden dat Britse troepen met Operation Market Garden Valkenswaard en omliggende gemeenten bevrijdden. Valkenswaard herdenkt en viert dat dit jaar met een vol programma. Op 14 september verzorgt de Liberation Task Force (LTF) een doorkomst met 350 authentieke Britse legervoertuigen. LTF buigt hierna af naar Heeze-Leende en slaat daar dit jaar hun kampement op. 

Traditioneel overnacht LTF op de Markt en Wilhelminapark in Valkenswaard. Dat bleek dit jaar niet zonder meer mogelijk. Om het heringerichte centrum niet te beschadigen met het zware materieel moesten in de gemeente alternatieven worden gezocht. Met corsoactiviteiten in datzelfde weekend werden er door de gemeente Valkenswaard en Valkenswaard4t aan LTF verschillende overnachtinglocaties in en om het centrum aangeboden. Maar na intensief overleg met gemeente en stichting Valkenswaard4t viel de keuze van LTF voor een locatie dit jaar uiteindelijk buiten de gemeentegrenzen.
 

Wel doorkomst

De organisatie liet weten in Heeze-Leende een aantrekkelijke locatie te hebben gevonden om zich als geheel aan het publiek te presenteren en gaf aan met een doorkomst in Valkenswaard wel graag bij te dragen aan de plaatselijke viering van de bevrijding. "Ik vind het fijn dat de LTF heeft laten weten dat de doortocht doorgaat op zaterdagmiddag. Wel vind ik het jammer dat het meedenken en de geboden alternatieven onvoldoende waren voor de LTF. Zeker omdat dit al vroegtijdig bekend was, vinden we dit teleurstellend", aldus burgemeester Ederveen. "Uiteraard respecteren we als gemeente hun keuze. We zien uit naar de doorkomst en de overige festiviteiten rondom de herdenking."

De hele maand september viert Valkenswaard 80 jaar vrijheid. Kijk voor meer informatie over het programma op www.valkenswaardviert.nl.