Op donderdag 30 november 2023 gaat een bijzonder duurzaamheidsproject van start. Leerlingen van Were Di Drie beginnen dan met de uitvoering van hun verduurzamingsplannen voor buurthuis ’t Huukske. Ze krijgen daarbij hulp van de buurtvereniging,  gemeente Valkenswaard en partners van samenwerkingsverband Samen Valkenswaardig. Om 12.30 uur doet wethouder duurzaamheid Rens Pijnenburg de aftrap door de eerste tegel eruit te wippen.

Vanaf april dit jaar hebben leerlingen van Were Di Drie hard gewerkt aan een projectplan over het verduurzamen van buurthuis 't Huukske. Tijdens het traject bleek dat het verduurzamen van het buurthuis nog wat te ingewikkeld was. Daarom is er gekozen om te kijken naar het vergroenen van het buitenterrein. Maar van uitstel komt zeker geen afstel.

Jos van Glabbeek, voorzitter van de buurtvereniging, benadrukt: “We zijn nagenoeg zelfvoorzienend en streven er naar om ook op het gebied van duurzaamheid en energie zelfvoorzienend te worden. De leerlingen van Were Di Drie hebben alle ideeën gebundeld en daar één projectplan voor het buitenterrein van gemaakt. Geweldig gedaan, daar zijn we erg blij mee. Daar gaan we mee aan de slag.”

Groen en inclusief buitenterrein

Het buitenterrein krijgt een behoorlijke opfrisbeurt. Met speciale verharding dat water doorlaat, ruimte voor onderhoudsarme planten aan de randen en regentonnen voor waterbesparing wordt het terrein een stuk groener. Drie parkeerplaatsen worden aan de zijkant geplaatst, zodat scootmobielgebruikers gemakkelijk toegang hebben tot de voordeur en het terras.

Buurthuis in het centrum

Het buurthuis is belangrijk voor de buurt. Sinds 1990 wordt het gebouw waar ’t Huukske is gevestigd verhuurd aan de buurtvereniging, die exploitatie en beheer volledig in eigen handen heeft. Jos van Glabbeek benadrukt: “Deze duurzame plannen passen ook bij de functie van ons buurthuis. We willen bereikbaar zijn voor alle inwoners in ons ‘werkgebied’ en laten zien wat er mogelijk is.”

Wethouder duurzaamheid Rens Pijnenburg is enthousiast: “Als wethouder Duurzaamheid én Jeugd word ik hier natuurlijk heel vrolijk van. De samenwerking tussen leerlingen van Were Di Drie en buurtvereniging ’t Huukske is een prachtig voorbeeld van hoe je van elkaar kunt leren. Dat we daar als gemeente in mogen meedenken met de partners van Samen Valkenswaardig is waardevol en maakt ons trots. Als we met z’n allen de schouders eronder zetten, is er altijd meer mogelijk dan je denkt.”

Handen uit de mouwen

Leerlingen van Were Di Drie kunnen niet wachten om hun plannen uit te voeren: “Wij vinden het superleuk om mee te helpen met klussen. Sommige dingen kunnen wij als leerlingen niet doen, maar we kunnen ook heel veel wel. Als we het samen doen, gaat het bovendien veel sneller dan alleen. Als je iemand laat komen, kost dat heel veel geld, en wij vinden het leuk om te doen.”