Op maandag 27 november heeft wethouder Mieke Theus, samen met directeur-bestuurder Maarten Meulepas van Woningbelang, in de Barentszstraat het kunstwerk ‘Kompas’ opnieuw onthuld. Mieke Theus: ”Heel waardevol dat we als gemeente, samen met Woningbelang, dit bijzondere kunstwerk een tweede leven hebben kunnen geven op zijn oude plek in de wijk. Hartelijk dank aan de betrokken bewoners en leden van wijkcommissie Kerkakkers en Heemkundekring Weerderheem, die hiervoor het initiatief namen.”

‘Het Kompas’ is een keramisch reliëf, vervaardigd door de Nuenense kunstenaar Hugo Brouwer (1913-1986). Dit kunstwerk was ooit aan de gevel van basisschool Het Kompas bevestigd. Het  heeft nu een prominente plaats gekregen aan de gevel van één van de 12 nieuwe, gasloze en zeer energiezuinige, sociale huurwoningen voor starters en jonge gezinnen die Woningbelang samen met bouwbedrijf Van Montfort heeft gerealiseerd.

Historie

Het kunstwerk van Hugo Brouwer is in 1970, kort na de opening van de vroegere basisschool Het Kompas, geplaatst op de grote blinde muur naast de hoofdingang. Het gebouw deed dienst als basisschool en als school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (De Wingerd). Daarna bood het nog een aantal jaren onderdak aan Stichting De Boodschappenmand.

Toen het gebouw gesloopt zou worden om plaats te maken voor woningen, zette wijkcommissie Kerkakkers zich actief in voor het behoud van het kunstwerk. De wijkcommissie werd gesteund door Heemkundekring Weerderheem, die de zaak aankaartte bij de A2-Erfgoedcommissie. Ook de gemeenteraad sprak zich unaniem positief uit over behoud.