Wandeling van de maand september: Beleef het gedicht

Elke maand roepen we een wandeling in Valkenswaard uit tot wandeling van de maand. In september is dat ‘Beleef het gedicht’, een poëtische tocht van circa 1,5 uur langs 7 gedichtentafeltjes op de mooiste plekjes in het centrum van Valkenswaard.

Eerbetoon aan dichter Frans Hoppenbrouwers

Deze wandelroute is onderdeel van een uniek project ter ere van de Valkenswaardse dichter Frans Hoppenbrouwers. In de acht jaar dat Frans Hoppenbrouwers gemeentedichter van Valkenswaard was, schreef hij ruim 90 gedichten over markante plekken in zijn geliefde dorp. Een selectie hiervan is vereeuwigd op 26 fraaie tafeltjes, op of vlakbij de plek waar ze over gaan. 7 Tafeltjes zijn onderdeel van de wandelroute en de overige 19 zijn opgenomen in een fietsroute.
Eén tafeltje vormt een uitzondering; dat staat in Handel. Valkenswaard heeft een bijzondere band met Handel vanwege de jaarlijks een processie van Valkenswaard naar  Mariabedevaartsoord Handel.
Naast het werk van Frans Hoppenbrouwers staat op elk tafeltje een tweede gedicht, geschreven door een Valkenswaardse scholier. Leerlingen van alle basisscholen en scholengemeenschap Were Di hebben in het kader van het project ruim 700 gedichten geschreven over dezelfde bijzondere locaties en daaruit is een selectie gemaakt.

Kaart en boek

Een kaart met de wandelroute ‘Beleef het gedicht’ is gratis verkrijgbaar bij het VVV kantoor op de Markt. Daar is onder meer ook het boek ‘Beleef het gedicht’ voor € 5,00 te koop, waarin de honderd mooiste gedichten gebundeld zijn.

Fietsroute

Op de andere zijde van de kaart staat de fietsroute ‘Beleef het gedicht’, een route van circa 47 km langs 19 gedichtentafeltjes, door de bosrijke omgeving, de uitgestrekte heidevelden én over de landsgrens.

Wandelgemeente van het jaar

Valkenswaard is door wandelkrant ‘Te Voet’ uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar! Dat komt door dat er heel veel wandelmogelijkheden zijn in de gemeente. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, begeleide wandelingen en nog veel meer. Meer informatie kunt u vinden op de website www.vvvvalkenswaard.nl of telefoonnummer: 040-201 51 15.