Wandeling van de maand oktober: Het Dommelpad

Elke maand roepen we in de gemeente Valkenswaard een wandeling uit tot wandeling van de maand.

In oktober is dat ‘Het Dommelpad’. Dit is een wandel- en fietsroute van in totaal ruim 120 kilometer die start bij de oorsprong van de rivier de Dommel op de Donderslagse Heide ten zuiden van Peer in België en loopt tot de uitmonding in de Dieze in ‘s-Hertogenbosch. De route werd in april van dit jaar gelanceerd.
De Dommel stroomt ongeveer 35 kilometer door België en de overige 85 kilometer over Nederlands grondgebied.

Wandel- en fietsroute

‘Het Dommelpad’ bestaat uit twee afzonderlijke routes: een wandel- en een fietsroute die de recreant langs de rivier de Dommel leiden van de bron in België tot het eindpunt in ’s-Hertogenbosch. Een heel mooi gedeelte van de wandelroute loopt door de gemeente Valkenswaard; reden om deze uit te roepen tot wandeling van de maand.
Wandelaars kunnen starten in Borkel en Schaft (bij knooppunt 25) en dan 17,5 km wandelen tot aan de Volmolen in Waalre/Riethoven. Op dit traject passeert de wandelaar onder meer de natuurgebieden Dommeldal, de Malpie en het Heike. Een iets langer alternatief met hetzelfde eindpunt, start bij Infocentrum De Wulp net over de grens in Neerpelt (B). Deze route is 26 km lang en voert door natuurgebied Plateaux/Hageven. Alle gebieden zijn onderdeel van De Groote Heide.
Bij de routes wordt gebruik gemaakt van het wandel- en fietsknooppuntensysteem dat de recreant langs en/of nabij de Dommel brengt. Hierdoor kunnen de routes ook in tegengestelde richting gewandeld of gefietst worden.

Brochure bij VVV

Een brochure van het Dommelpad is voor €5,95 verkrijgbaar bij het VVV kantoor op de Markt. De brochure bevat, naast een overzichtskaart van de wandel- en de fietsroute, informatie over het gebied rondom de Dommel, omliggende natuurgebieden, nabijgelegen bezienswaardigheden en afstaptips.
Een deel van de opbrengst vloeit terug naar de initiatiefnemers met als doelstelling het stroomgebied van De Dommel nog verder te verfraaien, zodat men ook in de toekomst kan blijven genieten van dit prachtige stuk natuur.

Wandelgemeente van het jaar

Valkenswaard is door wandelkrant ‘Te Voet’ uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar! Dat komt door dat er heel veel wandelmogelijkheden zijn in de gemeente. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, begeleide wandelingen en nog veel meer.