Wandeling van de maand januari: Trèpkespèèjke

5 januari 2017 - Elke maand roepen we in de gemeente Valkenswaard een wandeling uit tot wandeling van de maand. In januari is dat het Trèpkespèèjke.

Dit is een wandeling van 6,6 tot 6,8 kilometer in de bebouwde kom en het buitengebied van de kern Borkel en Schaft. Start- en eindpunt is op het Mgr. Kuijpersplein voor de St. Servatius kerk in Borkel en Schaft. De wandelroute voert ook langs het riviertje de Dommel. Ze valt hier voor een deel samen met de oude smokkelroute die in 1831 ontstond, na de vaststelling van de grens tussen Nederland en België.

Betekenis Trèpkespèèjke

De wandelroute loopt voor een deel door weidepercelen die met prikkeldraad zijn afgezet. De wandelaar kan elk nieuw perceel bereiken door gebruik te maken van de hektrapjes. Zo kan je van wei tot wei langs de Dommel lopen. In het Brabants dialect heten deze hektrapjes ‘trèpkes’ en is een pad een ‘pèèjke’, vandaar de naam ‘Trèpkespèèjke voor de route.

Brochure wandelroute

De brochure van het Trèpkespèèjke is voor € 1,35 verkrijgbaar bij het VVV-kantoor aan de Markt in Valkenswaard. De brochure bevat een routebeschrijving met overzichtskaartje.

Wandelgemeente van het jaar

Valkenswaard is door wandelkrant ‘Te Voet’ uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar. Dat komt doordat er heel veel wandelmogelijkheden zijn in de gemeente. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, begeleide wandelingen en nog veel meer. Meer informatie vindt u op de website www.vvvvalkenswaard.nl.