Valkenswaard Wandelgemeente van 2016

De gemeente Valkenswaard is gekozen tot Wandelgemeente van het jaar 2016. Deze jaarlijkse verkiezing is georganiseerd door 'Te Voet', dé wandelkrant van Nederland. Wethouder Hetty Tindemans, (toerisme en recreatie en natuurbeleid), ontving vandaag de prijs, een bronzen beeld, uit handen van hoofdredacteur Frank Hamdorff. Dat vond plaats in het molenhuis van de Venbergse Molen, bij Natuurpoort De Malpie, een unieke locatie in Valkenswaard en startpunt voor allerlei tochten door de natuur. Voor 2016 waren naast Valkenswaard, de gemeenten Castricum en Ameland genomineerd. 


V.l.n.r. burgemeester drs. A. Ederveen, wethouder H. Tindemans, P. Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard), A. Neijts (directeur Bosgroep Zuid Nederland), F. Hamdorff (hoofdredacteur Te voet, Wandelkrant van Nederland). Foto; Theo van Sambeek.


Winnende route; De ontdekking van De Malpie

Valkenswaard is uitgeroepen tot Wandelgemeente met ‘De ontdekking van De Malpie’. De wandelkrant omschrijft het natuurgebied en de route als volgt: “De Malpie is relatief klein, maar wel van een ongekende schoonheid. Bijzonder in vergelijking met veel heides in Nederland, is zijn natte heide. Je vindt er een ‘small five’ (zonnedauw, veenmos, veenpluis, beenbreek en klokjesgentiaan) aan plantjes die je op andere plaatsen niet zo snel tegenkomt. Kortom; De Malpie is een Must Walk!”
De wandelroute is vanaf eind mei onder meer gratis te verkrijgen bij de VVV Valkenswaard en via de IZI-travel App.

Uitgebreide wandelmogelijkheden

Naast de Malpieroute, zijn er in en rondom Valkenswaard nog veel meer wandelmogelijkheden. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, lange afstandswandelingen en begeleide wandelingen.
Valkenswaard wordt omringd door een groot en gevarieerd natuurgebied, samengebracht onder de naam “De Groote Heide”. Dit beslaat maar liefst 6.000 hectare aaneengesloten en zelfs grensoverschrijdende natuur (tot ver in België), met bijna 500 kilometer aan wandelroutes en ruim 300 kilometer aan fietsroutes. Deze zijn met elkaar verbonden door een slim knooppuntensysteem.

Breed vrijetijdsaanbod

Naast natuur beschikt Valkenswaard over een centrum met een gevarieerd winkelaanbod, diverse musea en volop horeca. Verder is de gemeente rijk aan evenementen. Denk bijvoorbeeld aan het Bloemencorso, het Vogelverschrikkerfestival en de Dakar preproloog. Daarnaast heeft Valkenswaard een ‘Paardenboulevard’, een concentratie van hoogwaardige paardensportbedrijven aan de zuidkant van de gemeente.

In haar Toekomstvisie streeft de gemeente ernaar om haar vrijetijdsaanbod verder uit te bouwen. Wethouder Hetty Tindemans: “Bij de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie van Valkenswaard werkt de gemeente nauw samen met horeca- en recreatie-ondernemers, verenigingen, stichtingen, evenementenorganisatoren en natuurlijk de VVV. De titel van Wandelgemeente 2016 biedt ons veel kansen om de ambitie van ‘groene leisure & pleasure gemeente’ verder inhoud te geven. In 2016 gaan we in elk geval als gemeente samen met deze partijen het wandelaanbod onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen. Dat doen we onder meer door elke maand een andere wandeling te belichten.”

Klik hier voor het filmpje: Valkenswaard Wandelgemeente van het jaar 2016...De ontdekking van de Malpie.