NL-Alert

NL-Alert: iédereen direct informatie bij een noodsituatie

Weet wat je moet doen bij een NL-Alert

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt je bij acute noodsituaties. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Je hoeft hier niets voor te doen. Ook zie je NL-Alerts op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen in je omgeving.

Wanneer ontvang je een NL-Alert?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Bekijk de animatie voor meer informatie:

NL-Alert op je mobiel

Je ontvangt een NL-Alert op je mobiele telefoon. Wanneer je een NL-Alert ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. Een NL-Alert op je mobiel maakt gebruik van cell broadcast. Dit is een techniek die óók werkt als het netwerk overbelast is. Cell broadcast is gratis en anoniem: je hoeft je niet aan te melden en je nummer blijft onbekend.

Bekijk de animatie voor meer informatie:

Geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een NL-Alert niet ontvangt.

  • Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Bekijk de animatie voor meer informatie:

NL-Alert testbericht

Ieder half jaar op de eerste maandag in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb over NL-Alert?

Hier vind je mogelijk meer antwoorden op je vragen. Staat jouw vraag er toch niet bij? Neem dan contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief).