Zomerprogramma Valkenswaard: kermis, Breek de week kids, vogelhuisjesfestival

9 juli 2020 - Na weken van relatieve stilte in Valkenswaard is er de komende weken weer steeds meer te doen in ons dorp.

Met de versoepelde maatregelen rondom corona kunnen er weer meer activiteiten doorgaan en daarmee komt er toch nog een mooi zomerprogramma tot stand. Houd de website van Visit Valkenswaard hiervoor in de gaten.

Breek de week kids - 15 juli

Dit evenement is een gesubsidieerd evenement wat georganiseerd is voor elk kind in de doelgroep 4 tot en met 12 jaar oud. In 2020 organiseren we een offline en online variant in de periode van 15 juli tot en met 19 augustus van 1400 tot 1600 uur.

In de offline variant spelen kinderen samen met het aanbod aan activiteiten op de markt met een sportief karakter. Ook is er een online variant, kinderen krijgen het aanbod aan activiteiten om thuis of op speelplaatsen samen of alleen te kunnen spelen.

De volgende thema activiteiten komen gedurende de periode van 15 juli tot 19 augustus aan bod: Vet Gaaf!, Kermis, Super Helden, Sportief, Spetterend en in de laatste week Swingen.

Vogelhuisjesfestival

De organisatoren van het Vogelverschrikkerfestival in Valkenswaard lanceren een nieuw initiatief: het Vogelhuisjesfestival. In tijden van binnen zitten, bankhangen en dreigende lockdown kunnen jullie dus weer aan de slag. De opzet van het festival is eenvoudig: wie van jullie maakt het mooiste, origineelste, vernuftigste vogelhuisje?

De lente is weer begonnen. Een ideaal moment om te werken aan vogelhuisjes! Overigens worden daaronder ook nestkastjes verstaan, mocht iemand van jullie vinden dat daar een verschil tussen is.

Wanneer begint het festival? Nou ehm, nu dus. Jullie kunnen meteen aan de slag en jullie krijgen ruim de tijd. Inschrijven kan tot twee weken voor de expositie van de inzendingen. De datum van die expositie is nog niet bekend, maar die wordt binnenkort meegedeeld.

Meervoudig doel

Het Vogelhuisjesfestival dient meerdere doelen.

Allereerst wil de organisatie een leuk, interessant kleinschalig festival organiseren om vogelminnende thuiszitters een zinvolle tijdsbesteding te bieden. Zomaar niks doen is ook zomaar niks, per slot. En voor dit festival hoeft niemand zijn huis uit. Een coronaproof festival dus.

Een bijkomend doel is de bestrijding van de eikenprocessierups. De organisatie wil daar graag een bijdrage aan leveren. Hoe meer vogelhuisjes voor de rupsenvijand, hoe groter die bijdrage.

En ten slotte is natuurlijk de voeling met de VVF-familie van groot belang. Jullie moeten tot oktober 2021 wachten voor de nieuwe editie van het VVF. Mooi dus dat je op deze manier toch al met het festival bezig kunt zijn!

Expositie

Later dit jaar, als de coronacrisis voorbij is, worden de vogelhuisjes geƫxposeerd. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd. Zeker is al wel dat er een deskundige jury wordt samengesteld om de vogelhuisjes te beoordelen op vormgeving, uitvoering en geschiktheid. De jury hecht sowieso grote waarde aan originaliteit en aan hergebruik van materialen.

Kermis

Oorspronkelijk stond de zomerkermis in Valkenswaard op het programma vanaf 17 juli. Helaas blijkt het te kort dag om de zomerkermis dit jaar te organiseren, met inachtneming van alle Corona-voorschriften. Een kermis met een kleinere opzet bleek voor de kermisexploitanten ook niet interessant, dus is in gezamenlijkheid met de kermismeester besloten om de kermis niet alsnog te organiseren.