Winkelhart oogt intiemer en parkeerplaatsen groener

Dit item is gearchiveerd op 28-01-2019.

22 december 2017 - Het winkelhart van Valkenswaard heeft een nieuw jasje gekregen. In het middengedeelte op de oost- en westzijde van de Corridor is groen aangeplant en zijn zitgelegenheden gecreëerd. Ook twee parkeerterreinen – het Kerverijplein en het Carillonplein - en de galerij aan het Richterpad zijn groener geworden en daarnaast beter bereikbaar. De opknapbeurt is onderdeel van het programma Masterplan Centrum met de bedoeling om het winkelhart en de aanloopstraten aantrekkelijker en sfeervoller te maken.

Straatwerk

De afgelopen vier maanden is hard gewerkt aan het winkelhart. De ingreep bestond voornamelijk uit straatwerk; het effect is evenwel groot en ook duidelijk zichtbaar. Het middengedeelte van de Corridor heeft bomen- en plantenbakken gekregen. De connectie met de winkels aan de zijkanten is daardoor terug en dat uit zich in het feit dat het winkelend publiek nu ook het middengedeelte gebruikt om op te lopen. Wethouder Bax, verantwoordelijk voor het masterplan: ”Het blijft natuurlijk niet bij deze werkzaamheden, stapje voor stapje blazen we met ondernemers het winkelhart meer leven in. Het kost nu eenmaal tijd en ieders volledige inzet om te komen tot een bruisend winkelhart.”

De werkzaamheden

De parkeerterreinen hebben eveneens nieuwe aanplant gekregen of de aanplant is opgeknapt. En tegelijkertijd zijn daar ook kabels, leidingen en buizen de grond ingegaan. Er zijn nieuwe laadpalen plug-in hybrids geplaatst op het Kerverijplein en op het Carillonplein, om het duurzaam rijden op deze manier te ondersteunen. De parkeervakken liggen er weer netjes bij en de rijroute is door het straatwerk duidelijker geworden. De galerij van het Richterpad is tweemaal zo breed geworden en bij de opstap vanaf het parkeerterrein is rekening gehouden met gebruikers van een rolstoel, rollator of kinderwagen. Bij de ingang van de Valkenstaete zijn naast de nieuwe boom ook vele fietsnietjes geplaatst. Jef van stratum, centrummanager:

”Er viel met de gemeente, aannemer en toezichthouder goed te praten als er eens iets was. Niet alleen het belang van het publiek, maar ook die van de winkeliers en ondernemers werd goed in het oog gehouden.”

Plataan

De plataan aan de voorzijde bij het Richterpad is flink gesnoeid. Daarnaast drukte een dikke wortel de bestrating weg. Om te voorkomen dat de hele boom weg moest, is deze wortel eraf gehaald en is de boom met stalen balken goed stabiel gemaakt en vastgezet. De daarbij aangebrachte stalen kabels (tuien) ondersteunen de boom voor een jaar of twee nog eens extra. De plataan zal geen gevolgen ondervinden van deze operatie. Aangezien een plataan ook weer snel aangroeit, is naar verwachting de boom over twee jaar weer even mooi zoals die was.

Afwerking

Begin van 2018 worden de bankjes op de middengedeelte van de Corridor aangebracht en er komen nieuwe armaturen (lichtmasten) op het Kerverijplein met lichtbronnen die duurzamer zijn. Ook zal de verdere beplanting onderaan de bomen worden aangebracht als laatste puntjes op de ‘i’. Na de vorstperiode, dus na carnaval, worden dan nog de leibomen op de Corridor vervangen. Dit geldt ook voor de Torenstraat. Er is voor gekozen om deze straat bij parkeerterrein het Carillonplein in een keer aan te pakken. Zodra de bestrating ook hier is gedaan, zijn de werkzaamheden aan het winkelhart voltooid.