Were Di 3 en IVN helpen gemeente in strijd tegen eikenprocessierups

Dit item is gearchiveerd op 01-12-2019.

4 november 2019 - De overlast van de processierups wordt elk jaar groter. We kunnen de rups preventief bestrijden met een biologisch bacteriepreparaat en dat werkt goed. Maar dat kan niet overal.

Er zijn ook gebieden waar beschermde vlinders zitten, of waar geen voorzorgsmaatregelen mogelijk zijn. Hier willen we voor de bestrijding de natuurlijke vijand van de processierups gaan inzetten en dat is de koolmees. Om dat mogelijk te maken willen we koolmezen nestkasten aanbieden waarin ze kunnen overwinteren en eieren uitbroeden.

Voor dit project hebben we hulp ingeroepen van 2ejaars leerlingen van Were Di 3 en van het IVN afdeling Valkenswaard-Waalre.

Onlangs heeft het IVN op school uitleg gegeven over de koolmezen en over de eisen waaraan een nestkastje moet voldoen. De gemeente heeft de school uitgedaagd om vóór december 500 mezenkastjes op te leveren. Op dit moment zijn maar liefst 12 groepen leerlingen druk bezig met het maken van plannen. In de week van 4 november zullen ze  op pad gaan in Valkenswaard om hulp in te roepen en materialen aan te schaffen om hun project ‘The war against the eikenprocessierups’ tot een goed einde te brengen.

Via de arbeidsmakelaar van de gemeente is een beroep gedaan op enkele statushouders (=vluchtelingen met een verblijfsstatus) om de leerlingen te helpen bij het maken van de nestkastjes. “Prachtig om die samenwerking te zien tussen de scholieren en alle andere betrokkenen partijen“, zegt coördinerend docent Pim Staals van Were Di. “Het enthousiasme spat er gewoon van af! Voor de leerlingen is dit een heel leerzaam project waarbij ze in aanraking komen met vakgebieden als communicatie, talen, techniek, biologie en economie.”

Eind november weten we hoeveel nestkastjes er zijn gerealiseerd. Wordt vervolgd…!