Wees extra alert op natuurbranden

Dit item is gearchiveerd op 12-05-2020.

21 april 2020 - De afgelopen dagen was het helaas al volop in het nieuws: natuurbrand! Het is droog in de natuur en dat betekent een hoog risico op natuurbranden. De brandweer is daarom extra alert op het ontstaan van brand in natuurgebieden en doet ook een beroep op ons allemaal.

Gelet op de huidige situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die gelden, is het verzoek zoveel mogelijk thuis te blijven. Een ommetje maken of de hond uitlaten mag. Gaat u hierbij de natuur in, wees dan extra alert en meld verdachte zaken.

Waar moet ik op letten als het erg droog is in de natuur?

  • Wees alert op verdachte situaties en bel 112. Help mee door foto's of filmpjes te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
  • Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
  • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Wat kunt u doen als er een natuurbrand is?

  • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt.
  • Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.
  • Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. Weet u zelf de exacte locatie niet? Geen probleem! Met uw hulp en toestemming kan de meldkamer zien waar u bent. Daarvoor gebruiken ze de 'locatie' van uw smartphone.

Meer informatie

Op de website www.natuurbrandrisico.nl is het actuele natuurbrandrisico per veiligheidsregio zichtbaar. Op die website staan ook uitleg over de verschillende fases, een veelgestelde vragenrubriek en handige links.